Vydejte se na barevnou pouť světovými moři a oceány s norským tubistou Danielem Herskedalem a jeho deskou Harbour

23. červen 2021

Norského tubistu Daniela Herskedala netřeba jazzovým fanouškům dlouze představovat. Silné renomé si získal především díky naprosto jedinečnému zvuku jeho nahrávek, ale i síle jeho kompozic, v nichž se snoubí hluboké emoce, virtuozita, jazzová svoboda, folklór, tradice klasické evropské, ale třeba i arabské hudby.

S každým Herskedalovým albem máme tu čest vstoupit do originálního hudebního světa. Na desce Harbour - Přístav se Herskedal znovu spojil se svými dlouholetými spolupracovníky, pianistou Eyolfem Dalem a bubeníkem Andreasem Helge Norbakkenem. Ani v tomto tentokrát komorním, triovém obsazení neztratily Herskedalovy skladby na barevnosti a je to dáno i tím, že každý z protagonistů obsluhuje alespoň dva nástroje - Herskedal přibral k tubě, ne poprvé, další zvukově neotřelý rejstřík, basovou trubku, Daleovo působivé rozkročení mezi jazzem a klasikou je umocněno v některých skladbách celestou a Norbakken podtrhuje kapelníkovy skladby s uvědomělou hravostí s bicí soupravou, perkusemi a marimbou.

Herskedal je přemýšlivý člověk, humanista a libuje si v konceptech. I deska Harbour je toho důkazem, nabízí hned celou paletu obrazů a nálad spojených s jejím názvem a takřka cestu kolem světa. Při poslechu tak třeba zavítáte do někdejších sanfranciských armádních loděnic Hunters Point, které Spojeným státům pomohly vyhrát nejednu námořní bitvu, ovšem dodnes, desetiletí po jejich uzavření, představují vážnou ekologickou zátěž. Nebo se svezete tradiční arabskou plachetnicí, které se říká dhau. Plavčíci z ní prý mají svůj vlastní tanec! Světová moře a oceány můžete křížit na palubě sto šedesáti tunové korzárské lodi White Lion až do virginského Point Comfortu. Byl to přitom právě White Lion, který tam dopravil v roce 1619 první otroky z Afriky.

Ovšem Přístav, to nejsou jen lodě, cesta po moři, veselá či trudná. Je to třeba i světlo na horizontu, naděje, místo spočinutí, domov. O tom všem, v různých asociacích vypráví ve svých skladbách Daniel Herskedal se svými souputníky, Eyolfem Dalem a bubeníkem Andreasem Helge Norbakkenem. A tak, když nakonec s nimi skončíte pouť na plážích řeckého ostrova Lesbos, dojde vám, že i když tradičně uchvacují svou přírodní krásou, v poslední době mají i truchlivější konotace.

Deska Harbour, mimochodem natočená v prosinci loňského roku na stylovém místě v Ocean Sound Recordings, nahrávacím studiu na jednom z ostrovů skalnatého norského pobřeží, vychází v pátek 2. července, a to i na barevném vinylu, pod křídly britského nezávislého vydavatelství Edition Records, s nímž Herskedal tradičně spolupracuje.

Spustit audio