Bardolino - etnické kořeny z různých koutů

25. květen 2017

Kapely většinou čerpají z konkrétních lidových zdrojů. Bardolino na to jde jinak - nic cizího jim není cizí.

Dynamické kvinteto Bardolino, vedené skvělým houslistou Pavlem Fischerem, nastoupilo cestou rozhlížení se, pestré fúze a především evidentní radosti z hudby, která jim z těchto zdrojů vychází. A kterou umějí přenést i na posluchače. V sále, na rozhlasových vlnách Vltavy i prostřednictvím záznamu zde na webových stránkách.

Nejen zajímavě hrají, ale i mluví. Pocházejí z důzných částí hudebního spektra, každý má ještě další závazky a nejen o nich dokáží zajímavě vyprávět.

Pavel Fischer učí na akademii v Manchesteru, a tak přidal i aktuální pohled zevnitřna proběhlou tragédii sebevražedného útoku. "Neuvěřitelná byla okamžitá solidarita obyvatel. Byly tam tisíce aut, a protože policie celou oblast uzavřela, lidé nemohli odjet. A tak jim místní otevřeli své domovy, dali jim najíst, nechali je odpočinout, taxikáři po celou noc odváželi tyto lidi zdarma a podobně. Bylo vidět, jak se lidé umějí semknout."

Perkusionista souboru, Camilo Caller nás zavede do peruánské Limy i na taneční soutěž Star Dance. Za nejlepší předchozí zkušenost označil hraní se Zuzanou Navarovou."Ta ve skutečnosti nikdy neodešla, je tu s námi ppořád," uvedl.

Cellistka Margit Koláčková zase přiblíží indické ragy a zpěvačka Jana Procházková třeba známé tuzemské muzikály. Akordeonista Jakub Jedlinský v Bardolinu odpočívá, jak sám říká, protože je současně šéfem sestavy Escualo, která zachází s latinskoamerickou hudbou.

Jsou zajímaví, strhující a ojedinělí. Bardolino - Telefonotéka, kterou si můžete pustit v klidu víckrát.

autor: Otakar Svoboda
Spustit audio