Barbora Šupová: Snažíme se diváky vtáhnout do azylového domu

20. únor 2019

Spoluvytvořila divadelní reportáž, ve které účinkují ženy bez domova. Může takové představení lépe informovat o sociálních problémech?

„Snažíme se divákům zprostředkovat setkání s konkrétními osudy a lidmi, protože jsou často neviditelní. Vůbec netušíme, že se něco takového kolem nás děje,“ říká Barbora Šupová o inscenaci Co čumíš?! II, kterou režírovala se Zuzanou Burianovou. Dávají prostor ženám z azylových domů, a ty se s diváky setkávají mezi palandami.

Scénář vznikal na základě jejich zkušeností a vzpomínek. Zároveň jsme byly na návštěvě v jednom azylovém domě. Podívaly jsme se i tam, kde naše herečky v tu chvíli, kdy jsme zkoušely, bydlely.

Společně s performerkou Alenou Julií Novotnou připravuje Šupová „drzý kabaret“ Bohorodičko, staň se feministkou. Inspirují se ruskou punkovou kapelou Pussy Riot a chtějí burcovat k ráznějšímu odporu proti nerovnostem mezi muži a ženami v Česku.

Z představení Ticho, nahrává se!

Hledáme paralely, jak my samy bojujeme, jestli vůbec bojujeme, a ptáme se, za co bychom byly ochotné držet hladovku, zkrátka co jsme dnes udělaly pro ženské hnutí.

Jako herečka působí Barbora Šupová v několika souborech. S Tygrem v tísni hraje v inscenaci Ticho, nahrává se!, jejímž tématem je žurnalistika v době protektorátu. Ztvárňuje odbojářku a novinářku Milenu Jesenskou. Hlavně však působí v souboru Depresivní děti touží po penězích. V aktuální inscenaci ve Venuši ve Švehlovce zprostředkovává návštěvu bordelu, kde se neprodává sex, ale láska.

autor: lum
Spustit audio

Související