Barbora Mochowa a výjimečný bílý havran

28. červen 2017

Skladatelka, pianistka a osobitá zpěvačka Barbora Mochowa studuje Vyšší odbornou školu Jaroslava Ježka a skládá pomalé, intimní, snové melodie v nezvyklém popovém duchu.

Ty nejzdařilejší představila na svém debutovém albu „Waiting for the White Raven". Většinu anglických textů k nim napsala Alice Bauer, respektovaná jazzová zpěvačka, překladatelka a vyhledávaná autorka anglických textů. Spolupracovala např. DJ Kubátko.

První společnou písní Barbory Mochowe a Alice Bauer je Rise and Shine, k níž vznikl i videoklip a pomohl Barboře nasbírat na crowdingovém serveru Hithit potřebné prostředky k natočení jejího sólového alba „Waiting for the White Raven", které uvedla loni v létě. Proč zvolila tento název alba? Havran je Barbořiným oblíbeným ptákem a bílý havran je ztělesněním něčeho tajemného a výjimečného.

Podobně Barbora vnímá i svou hudbu. Inspiruje se starou středověkou a renesanční hudbou, vážnou hudbou 19. a 20. století a současnou tvorbou Barbořiných oblíbenců. Jsou mezi nimi Regina Spector, Lana Del Rey, Antony and Johnson a z české scény Lenka Dusilová, Bratři Orffové, Jiří Bulis nebo Marta Töpferová a její Milokraj. K natočení alba, které převážně produkoval Matouš Godík, si přizvala smyčcový Kvintesence Quartet. Barbořiny melodie pro Kvintesence Quartet zaranžovali František Krtička a Martin Brunner.

Asi se vám nepoštěstí slyšet Barboru Mochowou koncertovat s Kvintesence Quartetem živě, ale určitě se s ní můžete setkat na naší klubové scéně buď v sólovém recitálu anebo v duu se zpívajícím básníkem a kytaristou Milanem Urzou.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio