Barbaramáš a Medordes aneb Boj o nevěstu též Zavinšovaná princezna

Letně odlehčené Rozhlasové jeviště přináší hru, která svým košatým názvem připomíná jarmareční představení a v podtitulu se hlásí ke starým loutkářským tradicím.

Hru napsal J. A. Novotný na motivy textů podle starých loutkářských tradic (s odvoláním „především na podání Maiznerů, Kočků, Lagronů, Karfiolů a mnoha dalších“). Ve svém zpracování dal látce výrazný dramatický tvar a akcentoval jazyk, založený na jadrnosti a metaforičnosti.

Děj hry je nesen příběhem, který má tradičním konfliktem dobra se zlem velice blízko k pohádkám. Střetává se tu dobrý čaroděj se zlým kouzelníkem, o ctnostnou princeznu soupeří rytířský vojvoda se záludným princem a dobru k vítězství dopomůže sluha Kašpar.

Do rozhlasové podoby hru přenesl a nastudování se ujal Josef Henke, jenž za tuto režii obdržel v roce 1999 prestižní cenu Prix Bohemia. Inscenaci tedy vysíláme také jako připomenutí této mimořádné režisérské osobnosti v rámci letošních oslav devadesátého výročí Rozhlasu.

Nechte se okouzlit půvabnou naivitou příběhu, jeho svérázným humorem a především suverénní režijní a hereckou prací s nesmírně barevným, svou stavbou však velmi nevšedním jazykem. Titulní role laskavého čaroděje Medordese a úskočného kouzelníka Barbaramáše si s chutí zahráli Vlastimil Brodský a František Němec. Krásnou princeznu, milovaného vojvodu a braziliánského prince představují Iveta Dušková, Lukáš Hlavica a Jan Novotný.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.