Banka, která připomíná galerii. Občanskou záložnu ve Vršovicích vyzdobili stejní umělci jako Obecní dům

1. říjen 2021

Nepřehlédnutelná budova České spořitelny na Vršovickém náměstí je někdejší Občanská záložna, kterou v roce 1910 navrhl Antonín Balšánek. Architekt, který spolu navrhl Obecní dům, most Legií nebo Městská divadla v Plzni a v Pardubicích a od jehož smrti letos uplynulo sto let. Vůbec poprvé se tato secesní památka otevře během festivalu Den architektury v neděli 3. října. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejen bankovní halu, ale také kanceláře v patře, včetně té ředitelské.

„Občanská záložna, která stála o tuto stavbu ve Vršovicích, sice vypsala architektonickou soutěž, ale v té době už Antonín Balšánek s Osvaldem Polívkou dokončovali Obecní dům a byli natolik známí a inovativní, že vedení nakonec stavbu přidělilo přímo jim,“ popisuje historik architektury Miroslav Pavel, jak se architekt Balšánek k zakázce dostal. „Navíc, trval na tom, že bude spolupracovat s těmi samými umělci, architekty a řemeslníky, které si vyzkoušel na stavbě Obecního domu,“ dodává.

Občanská záložna ve Vršovicích – malba Jakuba Obrovského

Bohatě zdobená je fasáda domu i jeho interiér, který připomíná galerii plnou uměleckých děl. Na výzdobě záložny se podílel třeba Ladislav Šaloun, Franta Úprka, Antonín Štrunc nebo Josef Pekárek. Centrální prostore budovy vyplňuje bankovní hala s prosklenou střechou, v jejímž čele visí obraz Jakuba Obrovského nazvaný Stavba domu stupněm k blahobytu. „Ten fungoval především jako reklama na peněžní ústav, který poskytoval úvěry na stavby,“ upozorňuje Miroslav Pavel.

Po dřevěném dubovém schodišti stoupáme do prvního patra, které bylo přístupné jen náročnějším klientům Občanské záložny. Najdeme tu i kancelář ředitele, který měl výhled přímo na Vršovické náměstí se zámečkem. „Vestavěný nábytek a veškeré vybavení bylo dělané na míru. Z celého objektu jen bankovní sejfy dovezli ze zahraničí, konkrétně z Francie,“ dodává historik architektury.

Spustit audio

Související