Balthus: V souladu s melodií světa. Z úvah, reflexí a vzpomínek polsko-francouzského malíře

22. květen 2021

Francouzský malíř Balthasar Klossowski de Rola, známý pod svým zkráceným jménem Balthus, patří mezi pozoruhodné výtvarné umělce a zvláštní solitéry 20. století – svým klasickým pojetím malby a vyhraněně formulovaným názorem. Z jeho úvah, reflexí a vzpomínek čte Petr Adler. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Petr Adler
Připravil: Miloš Doležal
Překlad: Jana Spoustová
Režie: Petr Adler
Natočeno: v roce 2010

Balthus (1908–2001) se nehonil se za tepem doby, ani každoročně nenaplňoval galerie výtvarnickým haraburdím, ale ve skrytosti a tichu se malbou navracel k renesančním mistrům a odkazoval k tradici. Na sklonku svého dlouhého života, který trávil ve švýcarském ústraní, zveřejnil celou řadu svých textů, úvah, dopisů, vzpomínek a rozhovorů. Zřetelně v nich objasnil svá umělecká a lidská stanoviska. Dávají bezprostředně nahlédnout do způsobu Balthusova jasného a přitom pokorného, jazykově vytříbeného a výrazově přesného uvažování o smyslu tvorby a hledání duchovních zřídel.

Bystrý vnitřní zrak a pronikavý pohled malíře

Malířovo vidění je možná nejlépe ukryto v jeho vlastních slovech: „Nepokouším se vyjádřit sám sebe, ale spíše svět.“ Nebo: „Malovat portrét, to není křičet Já! Já! Já! Znamená to vstoupit do druhého člověka, stát se jím.“

Esej s názvem V souladu s melodií světa vybíráme z knihy Nejsem moderním malířem.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související