Báječná dáma českého jeviště Vlasta Fabianová ve vzpomínkách i v rozhlasovém archivu

5. červenec 2022

Z vyprávění jejích žáků, z archivních záznamů a z hereččiných memoárů připravila Jarmila Konrádová. Poslouchejte on-line po dobu dvou měsíců po odvysílání.

Narodila se 29. června 1912 ve Lvově, tehdy v Rakousku-Uhersku, v rodině bankovního prokuristy. Vystudovala konzervatoř a jako dvaadvacetiletá nastoupila do prvního stálého angažmá. Nejprve v Zemském divadle v Brně, kde potkala svého prvního manžela, režiséra Josefa Bezdíčka.

Herečka, na kterou se nezapomíná

Vlasta Fabianová ožívá v pořadu Jarmily Konrádové jako žena inspirativní, velkorysá, krásná, elegantní, půvabně bláznivá a mírně rozevlátá. Od roku 1941 se stala členkou činohry Národního divadla v Praze. Seznam jejích rolí divadelních, filmových i rozhlasových je rozsáhlý a jména režisérů (Frejka, Dostal, Radok, Krejča) i hereckých kolegů, s nimiž vystupovala (Pešek, Pivec, Šejbalová, Höger), dokládají velkolepou uměleckou historii.

Vlasta Fabianová a Karel Höger

Rozešli se do všech světa stran

Brzy po příchodu do Prahy začala učit techniku mluvy i umělecký přednes. Na Pražské konzervatoři, ale hlavně na DAMU, kde se stala milovanou a obdivovanou profesorkou: „Můj nejsilnější pocit z těch čtyř let, co jsme s ní strávili,“ vzpomíná Hanuš Bor, „ona uměla být i přísná, ale zároveň měla v sobě tolik pozitivní energie – kolikrát mnohem víc než my všichni dohromady.“ Vstřícnost, zápal a milující povahu potvrzují i jeho někdejší spolužačky, Naďa Konvalinková a Markéta Jahodová. Pro tu byla Fabianová inspirací pro její pozdější práci režisérky: „Režisér někdy herce zdržuje, a ona prostě tím, že to nevysvětlovala, ale rovnou to zahrála, protože to uměla, tak to bylo rychlé a účinné“. O respektu a obdivu hovoří i další spolužačka, dramaturgyně a scenáristka Jana Knitlová: „Paní Vlasta – vždycky byli všichni ‚její‘ a nikdo jsme nepocítili, že by dělala mezi námi rozdíly.“

Vlasta Fabianová a Antonie Hegerlíková-v rozhlasovém studiu-1952

Co znamenalo setkání s Vlastou Fabianovou pro dalšího slavného žáka, Viktora Preisse? „Pro mne jako studenta DAMU to byla obrovská událost. Ona byla ohromně energická a vyžadovala obrovské nasazení i po nás, temperament a názor na věc – v tom byla neúprosná.“ Pozitivní dojem přidává režisérka Lída Engelová: „Nás učily velké osobnosti, ale Vlasta vyčnívala tak, že roky strávené pod jejím vedením jsou pro mne dodnes naprosto klíčové.“

autor: kon
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.