Avishai Cohen uvede s rozhlasovými symfoniky nové skladby a kompozice. Poslouchejte přímý přenos

8. listopad 2019

Avishai Cohen, jeden z nejlepších současných světových kontrabasistů, zároveň vynikající zpěvák a skladatel, představí se svým Triem a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu nové kompozice, aranže a skladby ze svých vydaných alb. Trio tvoří vedle Avishaie Cohena ázerbájdžánský klavírista a skladatel Elchin Shirinov a izraelský bubeník Noam David. Přímý přenos vysíláme 8. listopadu od 19:30 z pražského Fóra Karlín.

SOČR & Avishai Cohen Trio
Přímý přenos tria významného jazzového kontrabasisty se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu na pódiu Fóra Karlín v Praze
Účinkují: Avishai Cohen (kontrabas, zpěv), Elchin Shirinov (piano), Noam David (bicí nástroje).
Orchestr řídí Alexander Hanson.
Uvádějí Veronika Štefanová a Zdeněk Přidal.

„Cohenova hudba má neuvěřitelnou energii i duchovní hloubku. A symfonický zvuk dokáže oba tyto aspekty nesmírně umocnit,“ říká ředitel SOČRu Jakub Čížek. „Jeho styl je snadno rozpoznatelný, ale přitom úžasně eklektický: písně sefardských židů střídají rozsáhlejší kompozice vycházející z evropské tradice nebo třeba flamenka a nad vším se přirozeně vznáší jazzová improvizace. Navíc Cohen čím dál lépe zpívá.“

Čtěte také

Projekt An Evening with Avishai Cohen, který basista nyní přiváží, je průřezem jeho melodičtější tvorby z posledních dvou dekád. Pro orchestr a jazzové trio ho upravil etablovaný americký aranžér Robert Sadin. Program navazuje na Cohenovu desku Almah (2013), která se opírala o skromnější aranžmá pro jazzové trio, hoboj a smyčcové kvarteto.

Cohena kromě rozhlasových symfoniků pod vedením švédského dirigenta Alexe Hansona doprovodí jeho stávající spoluhráči – pianista Elchin Shirinov a bubeník Noam David. Koncert také v přímém přenosu odvysílá Český rozhlas Vltava.

Čtěte také

Avishai Cohen začal svou kariéru v devadesátých letech a po angažmá u pianisty Chicka Corey se brzy vrhl na úspěšnou sólovou dráhu, kterou české publikum od začátku sleduje. Vydal řadu úspěšných alb na pomezí jazzu a world music, ale nikdy se nebránil ani popu, který vkusně prostupuje zejména jeho pozdější nahrávky. Dnes platí za globální hvězdu s popularitou daleko za hranicemi jazzové komunity.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Související