Avishai Cohen exkluzivně: V Praze představím své dosud nejlepší album

2. květen 2019

Basista a skladatel Avishai Cohen se do Prahy vrací pravidelně a rád, rozhodně však nehodlá nudit publikum sebeopakováním. Tentokrát představí novou sestavu tria s ázerbájdžánským pianistou Elchinem Shirinovem a také repertoár chystaného alba Arvoles. Čtěte exkluzivní interview, v němž Cohen prozrazuje okolnosti vzniku aktuální desky i podrobnosti k blížícímu se koncertu 6. května v pražském Foru Karlín.

Jak jste přišel na Elchina Shirinova? Viděl jste koncert, nebo šlo o doporučení?

Když jsem se před pár lety začal rozhlížet po novém zvuku, nebyl Elchin na mém radaru. Nicméně můj současný stálý bubeník a dobrý přítel Noam David mi Elchina doporučil. Našel jsem si jeho hudbu, poslechl styl hry a kontaktoval ho. Pár týdnů poté přijel Elchin za mnou do Izraele na konkurz a už jsme se neohlédli zpět.

Změnil nový pianista „chemii“ vašeho tria, sound a muzikantskou komunikaci?

Určitě, Elchin dokáže měnit a posouvat věci kupředu. Jde o silnou osobnost a jeho timing a muzikantství je na vysoké úrovni. Představuje novou sílu s ohromnými schopnostmi, pozor na něj! Do nálady mojí hudby dokonale zapadl a rozumíme si také po lidské stránce. Sdílí se mnou nadšení pro jógu. Užíváme si společně spoustu legrace.

Podívejte se na klip k novému albu Arvoles:

V upoutávce, kterou jste publikoval na YouTube, mluvíte o chystaném albu Arvoles jako o vašem zřejmě dosud nejlepším. Co vás vedlo k tomuto přesvědčení? Nějaká mimořádně silná inspirace?

Doopravdy věřím, že Arvoles je moje dosud nejlepší deska, protože jsem se za ta léta mnoho naučil. Tentokrát jsem se chtěl zaměřit na něco trochu jiného. Vnímám Arvoles jako úplně novou hudbu. Jde o reflexi mého světa v posledních několika letech. Dalo by se říci, že současná práce ukazuje jinou část mé osobnosti. Jsou zde stopy klasické hudby a afrokubánských rytmů. Zaslechneme tu bebop i hard bop, swing i hip hop… Myslím, že jsem se naučil rychleji dobrat podstaty věci. Jak v hudbě, tak v životě.

Zatím jen krátká zveřejněná ukázka z připravované desky naznačuje, že nepůjde o čistě triovou nahrávku, ale že jste se zase vrátil i k využití dechových nástrojů. Je to tak?

Může se zdát, že většina nových kompozic má co dělat s reminiscencemi minulosti. Opravdu tam jsou i dechy, které jsem na čas ze svého komponování vypustil. Björn Samuelsson hraje na trombon a Anders Hagberg na flétnu. Můžeme říci, že se vracím zpátky ke svým kořenům. Jenže s novou zralostí a s vizemi, které mi přinesly uplynulé dekády.

Avishai Cohen – Arvoles (2019)

Zajímavé souvislosti naznačuje název Arvoles, který, jak vysvětlujete na svém webu, znamená v ladinu, jazyce sefardských Židů, Stromy. Obraz s motivem stromů, který jste použil na obal CD, namalovala vaše matka…

Ladino je mým domácím jazykem už od dětství, prostřednictvím mámy Ory. Ora vytvořila mnoho maleb stromů, a tak pro mě bylo přirozené využít jednu z nich na obal desky. Měl jsem to nejšťastnější dětství a jsem velmi hrdý, že mohu přiřadit jeden z matčiných obrazů ke své hudbě, že mohu s mámou tímto způsobem spolupracovat. Ora je umělkyně podle vlastních pravidel. Právě její náměty způsobily, že se kruh uzavřel. Stromy a lidová hudba totiž tvořily před pár lety začátek.

Už víte, jaký repertoár budete hrát v Praze?

Především se doopravdy těším na návrat do Prahy! Repertoár by měl pocházet přímo z desky Arvoles v podání tria s Elchinem Shirinovem a Noamem Davidem. Myslím, že nové album bude už velmi pravděpodobně ve Foru Karlín před koncertem k dispozici. Což je docela unikátní, protože jinak celosvětově vychází až 7. června, tedy o měsíc později.

Avishai Cohen: Album „1970“ je rafinovanou pop music

Avishai Cohen

Nové album Avishaie Cohena je plné překvapení. Basista i tentokrát rád opouští zavedené modely.

Vyhlásil jste soutěž Avishai Cohen Music Awards 2020 a zrovna musíte poslouchat nahrávky spousty uchazečů o cenu. Jaká je to zkušenost?

Zábavná a nádherná. Kolik úžasných nových talentů a skvělé muziky je okolo nás! Spousta vynikajících účastníků soutěže mě opravdu ohromila. Poslech velkého množství různorodé hudby si opravdu užívám, baví mě také číst o motivacích a inspiracích jednotlivých muzikantů. Chci všem poděkovat za to, že se mnou svoji tvorbu sdílejí, a povzbudit je, ať pokračují ve své práci.  

Občas se u nás vaše jméno přepisuje jako Avišaj Kohen, podle gramatického pravidla fonetického přepisu slov psaných jinak než latinkou. Vadí vám to, dáváte přednost méně matoucí, všeobecně známé transkripci anglické, nebo vám to přijde zajímavé?

Angličtina je hlavním komunikačním jazykem na mých vlastních webových stránkách, ale také v sociálních médiích. Řekl bych, že dávám přednost anglické transkripci, díky jejímu mezinárodnímu využití všude na světě. Ačkoliv na druhé straně bychom měli sdílet všechny jazyky a vyjadřovat se jejich specifickým způsobem. Být hrdí na různorodost, se všemi našimi odlišnými identitami a kulturním pozadím. Jazyk, stejně jako hudba, udržuje naše tradice i historii, ať už pocházíme odkudkoliv.

Spustit audio

Související

  • Avishai Cohen Trio – From Darkness

    Známý basista na novém albu překvapuje posluchače neotřelými nápady, ale svému osvědčenému stylu zůstává v zásadě věrný.

  • Avishai Cohen – Seven Seas

    Izraelský basista a skladatele je na tuzemských pódiích poměrně častým hostem. Za Album týdne jsme zvolili jeho nejnovější nahrávku Seven Seas.

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.