Autostop je nejlepší způsob, jak z lidí dostat náturu národa, říká cestovatel Tony Danilov

17. červen 2020

Čína, Podněstří, Bělorusko, Írán a další země. O svých cestách vypráví v cestovatelském a outdoorovém magazínu Casablanca milovník autostopu a „sběratel bizáru“ Tony Danilov, autor blogu Tonyho cysta.

„Moje první cestovatelská zkušenost je z rodinného stěhování z Běloruska do Česka. Bylo mi pět a nechtěl jsem si nechat ujít ani vteřinu z dlouhé vlakové jízdy, kterou rodiče celou prospali.“ Do Běloruska se vrátil stopem. Ale jestli navštěvovat Bělorusko, považuje za složitější otázku. „Kdo ale chce vidět pozůstatky minulosti a sovětského režimu, bude mít mimo modernizovaná centra velkých měst šanci.“ Celkově se kloní k cestám na východ a do neuznaných nebo (post)totalitních států. Jsou podle něj dobrodružnější, nutí člověka zbystřit, a tím pádem vnímá a prožívá víc.

Bizarnosti si mě na cestách nacházejí samy

„Svět je trochu nepochopitelný chaos, bizarnosti si mě na cestách nacházejí samy,“ říká Tony Danilov, jehož blog má podtitul „Cestování. Dobrodružství. Bizáry. Spousta bizáru“. O svých cestovatelských vystoupeních také nemluví jako o přednáškách, ale jako o stand-upech.

„Stopování v Íránu bylo od mantinelu k mantinelu. Na fotografii je ten šťastnější konec - ubytování u rodiny, která mi poskytla nocleh a jídlo,“ říká Tony Danilov

Stop je nejlepší způsob poznávání

Jednou z bizarních zkušeností byl dvojitý pokus o stopování v Číně, který v obou případech skončil na policii. Čína jinak byla součástí zatím největší cesty přes Asii do Kanady a autostop v jiných zemích je podle Tonyho nejlepší způsob, jak „z lidí dostat náturu národa“. S některými řidiči se nepohodl, takže ho vyhodili hned po 500 metrech, někteří zesílili rádio, když si s nimi chtěl povídat. Jednou čelil sexuálně motivovanému zájmu. Ale žádné negativní zážitky ze stopu nemá. Stopařsky nejlepší jsou podle jeho zkušenosti Polsko a Gruzie.

Autostop, cesty na východ a bizáry. Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského pořadu Casablanca s Tonym Danilovem!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka