„Autismus je prostě odlišnost!” Dokumentarista Miroslav Janek a poradce Michal Roškaňuk na téma nového filmu

25. červenec 2017

Miroslav Janek, filmový dokumentarista a Michal Roškaňuk, poradce rodin s autisty. Moderuje Eva Ocisková.

Co je to autismus a proč jste zvolili název Normální autistický film?

Michal Roškaňuk: „Vy chcete určitě krátkou, stručnou a jasnou, všeobjímající definici. Tak já si myslím, že taková neexistuje. Ale dá se říct zjednodušeně, že autismus je prostě odlišnost. Lidé s autismem mají v určitých směrech větší problémy než ostatní, a v jiných směrech i někdy vynikají nad ostatními.

Ale je to velmi relativní, určitě se nedá říct, že autista je génius a taky se nedá ale říct, že autista je zoufalý, zmítající se tvor. Ani jedno není pravda. Navíc ta škála je velice široká, opravdu od lidí, kteří potřebují pomoc druhých, po lidi, kteří jsou naopak velmi schopní, a přesto ale jim mohou být jedině ku prospěchu ohledy v určitých směrech.

Autismus se nepovažuje za normální, ale tento film se snaží chovat jinak. Mým cílem není úplně všechno definovat, nechávám prostor divákovi.Miroslav Janek, režisér Normálního autistického filmu

Ten název, když nám Míra poprvé řekl, tak jsem se tvářil jako když mi někdo dává jíst něco, co nemám rád, a trvalo mi asi čtrnáct dní, než mi došlo, že ten název je skvělej.“

První vaše setkání s autisty se, pane režisére, odehrálo přímo v rodinách?

Miroslav Janek: „Úplně původní, moje „první políbení” tohoto světa bylo v Divadle Kampa, kde zde přítomný Michal Roškaňuk jednou za čtvrt roku pořádá večer Přicházíme v míru. Zve si minimálně dva autistické hosty plus nějakého odborníka. Tam jsem proseděl několik večerů a zajímavé je, že tam jsem se poprvé setkal se všemi, kteří pak byli ve filmu.”

Jeden z dotazů našich posluchačů: Jak nejlépe nasměrovat autistu na terapii?

Michal Roškaňuk: „Posluchačka asi tuší, že se na tohle nedá odpovědět úplně jednoduše, to je individuální. Hodně lidí má pocit, že diagnóza autismu je nějaká jednoznačná definice jako zlomená noha nebo bolest hlavy, ale tak tomu není. Samozřejmě každý člověk nebo jeho blízký, který ptřebuje pomoc, by se měl obrátit na pracoviště, které se zabývá formou pomoci pro osoby s autismem, může to být naše sdružení Adventor, může to být jiná organizace, ono dost záleží na tom, co přesně ten který člověk potřebuje.

Klíč pro komunikaci s osobou s autismem: „Pamatuj, že tvá slova jsou činem.” Antoine de Saint-Exupéry

Každopádně těch organizací je tak málo, že se stačí obrátit na některou a ta už vás nasměruje. Na naše sdružení se můžete obrátit prostřednictvím www.adventor.org, jsou tam kontakty na nás, popisy služeb a spousta dalšího zajímavého čtení, píší tam články i lidé s autismem, je to docela zajímavý způsob, jak se podívat na svět autistů. Nebo přijít na Kampu 10. prosince, na další večer Přicházíme v míru. Hosty budou maminka se svým synem Matyášem, napsali spolu knihu, stojí za to!”

Premiéra Normálního autistického filmu se pro veřejnost koná ve středu 9. listopadu od 18:00 v pražském Kině Pilotů, po Jihlavě bude film promítán i v Lipsku.

Čtěte také:

autor: Eva Ocisková
Spustit audio