Auta se proměňují v ptáky a prastaré příběhy propojují civilizace

13. březen 2015

Když v roce 1997 mladí a teprve začínající umělci, fotografka a malířka Barbora Šlapetová a sochař Lukáš Rittstein, odlétali do Tichomoří na Papuu-Novou Guineu za posledními lidmi doby kamenné, netušili, že těch cest bude dodnes celkem deset.

A že se z mladické cesty za dobrodružstvím se stane vážné, dlouhodobé a zdaleka ne jen umělecké téma o setkání dvou naprosto odlišných světů - domorodé kultury a moderní civilizace.

Náčelníci, astronauti a Jan SvěrákDonedávna civilizací zcela nedotčený papuánský kmen Yali Mek, žijící v džungli západní Papuy ve vesnici Meine, navštívili Lukáš Rittstein s Barborou Šlapetovou naposledy před dvěma lety. Ale už o rok dříve, v roce 2012 do svého papuánského projektu zapojili vedle domorodých náčelníků, kteří umí spolu s dýmem z ohňů vystoupat na nebesa i dva americké astronauty z NASA a také filmového režiséra Jana Svěráka.

03336500.jpeg

Dálnice a na ní pradávné příběhyA o tom všem pojednává výstavní projekt Všechno je jinak, který si můžete od 12. března přijít do Centra výtvarného umění Dox v Praze 7- Holešovicích. Lukáš Rittstein pro něj vytvořil sochařský projekt Dálnice, který má podobu reálných automobilů, proměňujících se v hlavy ptáků a skaliska, zatímco Barbora Šlapetová je autorkou fotografií, projekcí a velkoplošné kresby propojující prastaré papuánské příběhy a mýty s realitou současné moderní západní civilizace.

03336499.jpeg
Spustit audio