AUDIO: První máj na Vltavě. Po stopách Karla Hynka Máchy na cestě do Krkonoš

3. květen 2018

Letos na prvního máje jsme se vydali po stopách Karla Hynka Máchy na cestě do Krkonoš. Jako každý rok nás čekal Máj, ale ponořili jsme se spíše do ducha Máchovy Pouti krkonošské. Vrcholem vysílání, pokud jde o nadmořskou výšku, byl odpolední přímý přenos ze Sněžky.

Na Máchovské putování po Krkonoších je třeba řádně se připravit a trochu se vzdělat v kulturním a uměleckém obrazu hor jako takových – proto nás Jiří Kamen spolu s Janem Lukavcem vzal po stopách knihy Uhranuti výšinami norského profesora geologie Henrika Svensena.

Vynášení klavíru na Sněžku, v roce 1929

Od Jiřího Kamena jsme se také dozvěděli o všech rejdech a kejklích potměšilého vládce krkonošských hor Rýbrcoula v nejrůznějších literárních textech i zkazkách.

V literárním bedekru nás čekala pětice zastavení podél Máchovy první krkonošské pouti s literárními historiky Martinem Procházkou a Zdeňkem Hrbatou. O Bezdězu nebo Kokořínu jsme mluvili hlavně s ohledem na romantismus, jeho představy o krajině i literatuře a poutnictví.

Po stopách Karla Hynka Máchy do Krkonoš. Vysílání ze Sněžky

Jak vypadala Sněžka v době, kdy na ní možná vystoupal Karel Hynek Mácha?

A jak vypadaly na začátku 19. století krkonošské boudy a jak se zdejší turismus rodil? Vrcholem vysílání byl přímý přenos ze Sněžky. Tématem byly začátky krkonošského turismu a doprovodem k rozhovoru s krkonošským historikem Janem Luštincem jsme četli ukázky z prvního krkonošského bedekru Myslimír po horách krkonošských putující (1823).

Sněžka (kolorovaná fotogeafie, 1890-1905)

Večer jsme vrátili ještě do noci z 30. dubna do 1. května – právě ta je totiž onou magickou nocí, kdy duchové vládnou světu v Shakespearově Snu noci svatojanském.

Karel Hynek Mácha: Pouť
krkonošská

Je nám líto, ale k tomuto audiu již vypršela autorská práva.

Samotnou lyrickou povídku Pouť krkonošská můžete slyšet v sice krácené, ale uhrančivé četbě ostravského herce Tomáše Jirmana v nočním čase vhodném pro příběhy otevírajících se hrobů a luny svítící na holé temeno Sněžky.

 

autor: Petr Gojda
Spustit audio