Audi A6

12. leden 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Není nad to pracovat soustředěně a v relativním klidu.To nemohli a stále ještě nemohou říci hráči Janáčkovy filharmonie Ostrava, kteří si nervů za minulý týden užili víc jak dost. Nechci strašit, ale stabilita ve vedení filharmonie ještě zdaleka není. Ti, co měli vytvořit této významné kulturní instituci podmínky k umělecké práci, to jaksi nezvládli.

0:00
/
0:00

Dlouholetý ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Hališka odešel, aniž by si včas vyhlídnul a kontinuálně uvedl do funkce svého nástupce. Statutární město Ostrava pak konkurz na nového ředitele vypsalo tak, že o tom nikdo v republice nevěděl. Přiznejme si, že manažerské osobnosti z umělecké branže se do Ostravy přímo nehrnou. A tím to všechno začalo.

Logicky jmenovalo město do funkce prozatímního ředitele JFO zástupce pana Hališky, tedy jeho ekonomického náměstka Jaroslava Mertu, jednoho ze dvou kandidátů. Do funkce dočasné, nicméně se všemi pravomocemi řádného ředitele. Nikoho snad ani ve snu nenapadlo, že tento člověk hudebně nijak nevzdělaný, bez znalosti světových jazyků a bez kontaktů s mezinárodním hudebním prostředím tyto pravomoci začne používat .Ale stalo se. Prvním viditelným počinem pana Merty bylo neprodloužení smlouvy přednímu českému dirigentovi Petru Vronskému coby šéfdirigentovi ostravských filharmoniků. Krok nešťastný, navíc nekonzultovaný s uměleckou radou orchestru a radou města, což podotýkám ředitel nemusí, ale je to součást tradičního slušného chování. Na jeho místo chtěl honem honem člověka, o kterém je přesvědčen, že by kromě náročné umělecké práce šéfdirigenta vykonával i tu ekonomickou. Zvlášť to má pan Merta zapotřebí v situaci, kdy jako ředitel ani jednoho ani druhého není schopen, přesto chce být úspěšný a post ředitele si udržet - pak logicky potřebuje mít "zdatný" tým.

Situace kolem vedení JFO se proměňuje den ze dne. My, kteří chod filharmonie už nějaký ten rok sledujeme, jen doufáme, že město nepřipustí ve vedení orchestru další krizi. Připomíná mi to situaci, kdy dáte někomu, kdo nemá řidičský průkaz, ale myslí si, že umí řídit auto, klíč od silného vozu. Pan Merta jej nastartoval, doufejme jen, že mrtvých bude málo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.