Asmara Beraki: FAMU oceňuje celý svět, ale českému filmu chybí energie a vůle

6. únor 2016

Představujeme vám další talent českého filmu. Režisérka Asmara Beraki se ovšem nenarodila v ČR, ale v San Franciscu. (A vyrůstala ve Washingtonu.) Po víc než zajímavém pocitovém filmu Kdekoliv jinde připravuje celovečerní debut s joyceovským názvem A Portrait of the Artist as a Young Woman.

Poslechněte si únorovou Čajovnu z našeho cyklu o nadějích českého filmu! Tentokrát s režisérkou, která myslí v globálním kontextu a klade si za cíl poctivé intimní snímky, které ale neztrácejí kontakt s publikem. Mezi absolventy FAMU z posledních let představuje nezaměnitelný hlas.

„Falešná“ rodina, křehké situace

Etnický původ Asmařina otce inspiroval snímek Kdekoliv jinde (Anywhere Else), kterým absolvovala na pražské FAMU a dostala cenu pro nejlepší film Famufestu 2012. Odehrává se ve Washingtonu D.C. Taxikář Tesfai, původem z Eritreje, dohlíží na své dvě dospívající děti, zatímco bývalá manželka je na líbánkách s novým partnerem. Za této křehké, dočasné situace navíc do rodiny přichází host, Češka Sofie (Ivana Uhlířová). “Film by měl vyjádřit naši zkušenost se světem, který se smršťuje,“ říká k charakteru svých filmů Asmara Beraki.

Podívejte se na celý film Kdekoliv jinde!



Asmara Beraki v současnosti připravuje svůj celovečerní debut A Portrait of the Artist as a Young Woman (v dřívější fázi pojmenovaný The Narcissists), který má vzniknout v Praze a New Yorku za účasti herců Grégoira Colina a Rose Catonové. (Grégoire Colin je tváří známou z filmů francouzské režisérky Claire Denis, kterou lze počítat za jeden z výrazných inspiračních zdrojů pro poetiku filmů Asmary Beraki.) „James Joyce také sledoval svoji kulturu z odstupu,” říká k aluzi v titulu filmu režisérka.

Podívejte se na ukázku z připravovaného filmu, který má mimo jiné pojednávat o manipulaci a strachu.



Always shoot for the stars

Vznik nového filmu A Portrait of the Artist as a Young Woman ale není jednoduchý. Produkční společnost Cinema Belongs To Us, kterou Asmara Beraki spoluzaložila, se definuje jako „kolektiv bývalých studentů FAMU, kteří v české filmové branži nenašli kreativní atmosféru podporující tvorbu jejich typu. “FAMU zná a oceňuje celý svět, ale českému filmu chybí energie a vůle. Je tu spousta skvělých kameramanů, režisérů i scenáristů. Je to velká škoda,” říká k tomu režisérka. Na film proto složitě shání peníze z českých i amerických veřejných zdrojů, stejně jako od soukromých dárců formou crowdfundingu. Meze své fantazii ale předem neklade, plánuje film natáčený v New Yorku a Praze a uvažuje například o hudbě Jimiho Hendrixe. „Always shoot for the stars,” parafrázuje k tomu s úsměvem známý výrok výrok „Shoot for the moon and if you miss you will still be among the stars.”

autor: Pavel Sladký
Spustit audio