Artsemestr léto 2019. Přehlídka studentských prací, která opět otevírá ateliéry pražské UMPRUM

6. červen 2019

Nová kabina pro Petřínskou rozhlednu, urbanistický koncept smíchovského předpolí železničního mostu nebo například módní kolekce z autorsky tištěných látek svých spolužáků. Studenti více než dvaceti ateliérů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze vystavují semestrální a klauzurní práce, kterým se v posledních týdnech a měsících věnovali.

Čtěte takéImaginace, Proměny a Reflexe. Začíná Pražské Quadriennale

S Mozaikou jsme se tentokrát podívali do dvou ateliérů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, které se spolu s dalšími ateliéry otevřely v rámci přehlídky semestrálních a klauzurních prací Artsemestr veřejnosti. „Ateliér architektury I se zabývá řešením měst. Ve spolupráci s vytipovanými městy řešíme nejdřív urbanismus, a potom nějakou vybranou lokalitu nebo víc lokalit,“ vysvětluje vedoucí Ateliéru architektury I architekt Jan Šépka. V akademickém roce 2018/2019 se se svými studenty věnoval Jihlavě. Studentka Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze Lenka Watersová, která byla v Ateliéru architektury I tento semestr na stáži, ve svém projektu propojila pomocí lávky centrum Jihlavy a sídliště Březinky, které rozděluje údolí lesoparku Heulos. „Lávka se velkou částí nachází v údolí, a proto se svým charakterem blíží zavěšeným ocelovým lávkám, které můžete vidět třeba v Rakousku. Je ale její městštější varianta,“ vysvětluje Lenka Watersová.

Propojení sídliště Březiny s centrem Jihlavy

Grafiku vytvořenou technikou suché jehly obsahující koncept projektu, model a také portfolio s veškerou dokumentací si budete moci prohlédnout i od dalších studentů Ateliéru architektury I. Například student prvního ročníku navazujícího magisterského studia Josef Vild se zaměřil na uzavření historického jádra Jihlavy v dnešní proluce, kde se dříve nacházely hradby. „Projekt je určitým způsobem inverzně vepsaný do hradebního parkánu. Do toho místa situuji domy, které jsou primárně určeny k bydlení, ale mohou být využity i jako ateliér. Dále je tam studentský dům, který poskytuje kantýnu, kavárnu, zároveň prostory k vystavování nebo pro výuku,“ popisuje Josef Vild.

Domy na místě bývalého parkánu v ulici Křížová v Jihlavě

Vydávám se do Ateliéru K.O.V. (koncept, objekt, význam), který vede designérka Eva Eisler. Studenti se v tomto ateliéru zabývají například šperky nebo detaily použitelnými v interiéru či architektuře. „Tento semestr jsme se věnovali převážně šperku, protože chystáme velkou putovní výstavu. Studenti měli vytvořit architekturu nebo sochu pro krajinu lidského těla, aby pochopili, že tady hledáme sochařské vyjádření spíš než nějakou ozdobu,“ říká designérka Eva Eisler. V ateliéru uvidíte například semestrální a klauzurní práci Barbory Lexové, studentky druhého ročníku bakalářského studia. V rámci semestrální práce autorka vytvořila kolekci prstenů. Jednotlivé segmenty je možné do sebe zapojit a vytvářet tak malou architekturu pro lidské tělo. Autorčinu klauzurní práci pak tvoří mosazný řetěz. „V klauzurní práci pracuji s neutrálními symboly a zvířaty, které se kvůli politickým aférám a kontextům stigmatizovaly,“ vysvětluje Barbora Lexová.

Semestrální práce Barbory Lexové

Necelý týden po skončení přehlídky semestrálních a klauzurních prací se bude na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze konat výstava bakalářských a diplomových prací. Svou závěrečnou práci v Ateliéru K.O.V. vystaví například student čtvrtého ročníku bakalářského studia Ondřej Stára. „Vybral jsem si sedm konkrétních lidí, pro které navrhuji sedm konkrétních prstenů. Výsledkem není jen těch sedm prstenů, ale metoda, kterou chci aplikovat do jiných podmínek než těch laboratorních. Jde mi o to, aby šperk reflektoval spíš toho člověka než autora,“ popisuje Ondřej Stára.

PRAKTICKÉ INFORMACE
Otevírací doba: 6. až 9. června 2019 od 10.00 do 18.00 hodin
Vstup: zdarma
Cesta: Linkou metra A nebo tramvají číslo 2, 17 či 18 do stanice Staroměstská, poté kousek pěšky. Budova Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze se nachází naproti Rudolfinu.
Další informace: Od 15. do 21. června se bude na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze konat výstava bakalářských a diplomových prací studentů. Vernisáž výstavy se uskuteční 14. června.

autor: Kristýna Dolejšová
Spustit audio