Arkadij a Boris Strugačtí: Pět lžiček elixíru. Skvěle obsazený sci-fi příběh o nesmrtelnosti a ztrátě lidskosti

8. srpen 2020

O tajný elixír života se zajímá pět „nesmrtelných“, kteří do své hry zatáhnou nic nechápajícího hlavního hrdinu. Groteskně satirický sci-fi příběh o nesmrtelnosti a ztrátě lidskosti poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. V režii Hany Kofránkové účinkují Jiří Zahajský, Jan Přeučil, Jana Andresíková, Karel Heřmánek, Josef Somr, Petr Čepek a další.

Překlad a rozhlasová úprava: Libor Dvořák
Osoby a obsazení: Felix Alexandrovič Sněgirjov, spisovatel (Jiří Zahajský), Ivan Davidovič Martyňuk alias Magistr (Jan Přeučil), Natálie Petrovna alias Markýza (Jana Andresíková), Konstantin Kurďukov, básník alias Basavrjuk (Karel Heřmánek), Pavel Pavlyč alias Kníže, případně Jasnost či Excelence, jinak též vrchní z Kavkazské restaurace (Josef Somr), Rotmistr (Petr Čepek), soused (Jan Vágner), Líza, Sněgirjova dcera (Ljuba Krbová), Foma, její syn (Martin Vyleťal) a Anton, její syn (Tomáš Staněk)
Dramaturgie: Pavel Minks
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 1991

V téměř neznámé rokli je krasová jeskyně a v té je na nejhlubším místě osamocený stalaktit naprosto nezvyklé šarlatové barvy. Z něj kane elixír, tedy vlastně mimořádně účinný hormonální regulátor. Nechrání před zraněními ani před násilnou smrtí, ale pouhá jedna lžička v lidském organismu dokáže po tři roky zabránit jakýmkoli projevům stárnutí. K dispozici je však jen pět lžiček za tři roky, proto „nesmrtelných“ může být jen pět.

Libor Dvořák napsal scénář inscenace podle nerealizovaného vědeckofantastického filmového scénáře ruských spisovatelů, bratrů Strugackých. Text vychází z jedné epizody románu Kulhavý osud.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio