Archivní víno. Vyprávění osobností, jejichž osudy se završily před dávnými roky

14. červenec 2020

Vzpomínají spisovatelé Eva Vrchlická a Géza Včelička, filmový režisér Jan Stanislav Kolár a rozhlasový dramaturg Dalibor Chalupa. Z archivních nahrávek natočených v letech 1966–1968 vybral Tomáš Černý. 

Ve vltavské programové řadě Osudy se občas vracíme v myšlenkách i do časů dávno zašlých, k lidem dávno žijícím už jen v našich vzpomínkách. Mohou to být naši blízcí, ale také lidé, se kterými jsme se kdysi dnes a denně potkávali ve filmu, na televizní obrazovce nebo na rozhlasové vlně. Několik pozoruhodných osobností, jejichž osudy se završily už před dávnými časy, vám chceme připomenout. Jde o výběr z pořadů, které v Československém rozhlase vznikaly na přelomu 50. a 60. let. Mnohé z těchto magnetofonových pásků „zrají“ desítky let v depozitáři, a tak si při jejich oprašování můžeme připadat podobně napjatí jako při otevírání pavučinami opředené láhve archivního vína.

Tentokrát uslyšíme dva malé portréty literátů Evy Vrchlické a Gézy Včeličky (natočeno r. 1968 a 1966). V případě Evy Vrchlické je to především vzpomínka na otce Jaroslava Vrchlického, na jeho dílo či na jeho přátele a osobní radosti. Géza Včelička pak připomene, že cestování za dávných dob nebylo organizováno cestovními kancelářemi. Cestovalo se na vlastní pěst, cestovalo se romanticky, ale za poměrně nemilosrdných okolností, kdy se často zastesklo po domově.

Následují vzpomínky filmového režiséra Jana Stanislava Kolára a rozhlasového dramaturga Dalibora Chalupy (natočeno r. 1967 a 1968).

autor: Tomáš Černý
Spustit audio