Architektura meziválečné moderny

5. březen 2004

S plány, návrhy a modely velkých architektů 20. století - například Waltera Gropia, Mies van der Roha, Le Corbusiera, Franka Lloyda Wrighta, El Lissitzkého a mnoha dalších - se lze setkat do 28. března na výstavě, která se v Císařské konírně Pražského hradu koná pod názvem Nové stavební umění. Připravil ji Institut pro zahraniční vztahy ve Stuttgartu a pořádá ji Správa Pražského hradu s pražským Goethe institutem a Fakultou architektury ČVUT v Praze.

Jak napovídá podtitul výstavy - Stuttgart 1927 Vize moderní architektury -, jedná se o jakousi zmenšenou repliku slavné výstavy, kterou v roce 1927 připravil německý spolek Werkbund a na níž bylo tehdy shromážděno 150 projektů 129 architektů z celého světa. Československo bylo po Německu zastoupeno nejsilněji - třiceti architekty! Výstava měla koncem 20. a začátkem 30. let minulého století šestnáct repríz v řadě evropských měst, odstartovala vítězné tažení moderního architektonického stylu (s výraznou převahou funkcionalistických prvků) světem a předznamenala, ba vlastně i umožnila, pozdější úspěch evropských architektů v USA, kam mnozí z nich koncem 30. let emigrovali z Evropy postižené fašismem, nacismem a válkou.

Brněnská vila Tugendhat, dílo architekta  van der Roha

Výstava na Hradě představuje 110 projektů 50 architektů a je rozdělena do sedmi tematických skupin: jednotlivé rodinné domy a vily, vícegenerační rodinné domy a sídliště, stavby pro výchovu, sport, kulturu a zdraví, stavby pro správu, obchod a průmysl, dopravní stavby, zvláštní projekty a města budoucnosti.

autor: (bop)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.