Architekt Petr Stolín: Dětem se z „naší“ školky nechce odcházet. To je víc než všechny ceny

15. listopad 2019

Ve čtvrtek 14. listopadu byly vyhlášeny výsledky soutěžní přehlídky České ceny za architekturu. Hlavním vítězem soutěže se stali Petr Stolín a Alena Mičeková za realizaci Mateřské školy Nová Ruda na okraji Liberce.

Pedagog, sportovec, zedník – to všechno jsou profese, které se více či méně týkají špičkového architekta Petra Stolína. Rodákovi ze Svitav soudruzi z KSČ nepovolili gymnázium, a tak šel za strýcem do Liberce učit se na zedníka. O zapeklitých cestách životních i profesních mluvil s Petrem Stolínem David Hamr.

Zodpovědná, složitá práce, která by neměla vzbuzovat emoce, ale měla by motivovat, vychovávat a vytvářet příjemné prostředí k životu. Tak o architektuře mluví Petr Stolín, muž, který za svou práci získal tolik ocenění, že by to stačilo na samostatný text.

Petr Stolín

Jen letos dostal za budovu mateřské školy Nová Ruda ve Vratislavicích nad Nisou Grand Prix Obce architektů i titul Stavba roku ČR a aktuálně získal Českou cenu za architekturu. Nad všechna ocenění ale podle svých slov staví fakt, že do školky, kterou projektoval spolu s Alenou Mičekovou, se prý děti každé ráno těší a odpoledne se jim nechce domů.

Sám sobě klientem

Školku koncipoval jako otevřený prostor, ve kterém se děti mohou volně pohybovat a mohou si daný prostor „interpretovat“ podle své fantazie. „Takové řešení školky kladlo nároky na změnu výukových metod pro učitelky. Musely se tomu přizpůsobit a naprosto skvěle všechny výchovné metody na toto místo adaptovaly,“ říká s tím, že inspirací mu byla vlastní předškolní léta. „Musel jsem se vrátit v čase a odpovídat si na otázku, jak bych chtěl žít jako dítě. Byl jsem sám sobě klientem,“ usmívá se.

Mateřská škola Nová Ruda, autoři: Petr Stolín, Alena Mičeková

Na vlastní kůži Petr Stolín dodnes testuje i kvádrový, dva a půl široký a pět metrů vysoký Zen House, za který byl před dvěma lety nominovaný na prestižní cenu Miese van der Rohe. Chtěl totiž dokázat, že i tak atypický prostor, původně zamýšlený jako dostupné bydlení pro mladé lidi, je opravdu dlouhodobě obyvatelný. „Žije se mi tu úplně skvěle,“ odpovídá bez rozmýšlení. Tím spíš, že se do nového domu stěhoval z větších prostor. Nashromážděné věci proto rozdal nebo vyhodil a teď si nemůže vynachválit pocit volnosti a svobody.

Administrativní budova Ermeg, autoři: František Sedláček, Petr Stolín

Jak Petr Stolín vzpomíná na spolupráci s architektem Karlem Hubáčkem a na dobu, kdy byla liberecká architektura na naprosté špičce? Jak by měl na občany působit dobře postavený dům a jak se mu s bratrem pracovalo na atypickém libereckém Pomníku bojovníkům a obětem za svobodu vlasti? Poslechněte si celou Vizitku.

 

 

Spustit audio