Archa pluje aneb Po potopě jede loď

10. říjen 2002

Biblická archa zachránila pár vyvolených před potopou. Pražské Divadlo Archa se však do ní samo zcela ponořilo a jeho zprovoznění bude trvat několik měsíců, možná i rok. Proto se nyní stejně jako ostatní vyplavená divadla vydala na cestu po Praze.

Tato pouť se jmenuje "Archa pluje" a započala včera v divadle Ponec inscenací hry roku 2000 Marka Ravenhilla Faust (Faust je mrtvý) v podání brněnského HaDivadla, které tamtéž hraje i dnes večer. Ve dnech 11., 22. a 31. října zde pak vystoupí Divadlo Vizita se svými vůdčími osobnostmi Jaroslavem Duškem a Martinem Zbrožkem.

Představení Divadla Archa Marné tázání nebes

Archa dále dopluje do Státní opery Praha, kde 20. a 21. října proběhne světová premiéra proslulého kanadského tanečního souboru La La La Human steps - New Creation. V listopadu pak zde vystoupí kmotr Divadla Archa japonský tanečník Min Tanaka se svým benefičním sólovým představením a bude uvedena též barokní činérie J. A. Pitínského "Marné tázání nebes".

Pokusíme se vás průběžně navigovat tam, kde Archa kotví, a rozhodně vás neopomeneme zpravit o slavném návratu do rodného přístavu.

autor: Filip J. Zvolský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.