Aplikace Be My Eyes usnadňuje život nevidomým: stává se doslova jejich očima

11. květen 2019

Pro nevidomé je potíž poznat, jestli v konzervě v polici jsou fazole, nebo ovocný kompot. S takovými problémy se přitom potýkají pravidelně. Dán Hans Jørgen Wiberg vymyslel aplikaci Be My Eyes. Ta nevidomého přes chytrý telefon propojí s dobrovolníkem, který mu poradí. Po celém světě je takových pomocníků přes dva miliony. V Česku kolem pěti tisíc.

Zdeněk je nevidomý, právě je doma sám a potřebuje roztřídit konzervy. Na chytrém telefonu tedy otevřel aplikaci Be My Eyes, aby našel někoho, kdo mu poradí. Přihlásila se paní Veronika. Zdeněk jí pomocí kamery na telefonu ukazuje jednotlivé konzervy a Veronika mu čte, co obsahují.

Nevidomí nesmí bojovat s technikou, říká spoluautor ozvučeného portálu Friendly Vox

Internet, síť, binární, programování, muž

Zrakově postižených přibývá a spolu s tím i jejich technologických možností. Jaké aplikace mohou používat a jaké jim stále ještě dělají problémy? Jak informační technologie zkvalitňují život nevidomým, popsal v Magazínu Leonardo Vladimír Jareš, spoluautor software pro nevidomé.

Dobrovolníci takto mohou nevidomým přečíst datum expirace nebo poradit, jestli si neoblékají dvě ponožky různé barvy. Tvůrce aplikace Hans Jørgen Wiberg ale vysvětluje, že použít se dá téměř na cokoli: „Jeden z našich klientů ve Švédsku měl samořídící sekačku. Ta ale někde zastavila a on nevěděl kde. Díky aplikaci ji našel a dostal do nabíjecí stanice.“

Sám Wiberg má zrakové postižení. Na nápad s aplikací ho přivedl jeho přítel, který nechtěl volat svým příbuzným a zatěžovat je každodenními problémy. A to je podle Wiberga na Be My Eyes to hlavní: nevidomý nemusí doufat, že jim někdo z rodiny bude moci pomoct. Stačí zmáčknout tlačítko.

To vyšle upozornění deseti různým dobrovolníkům. Když některý z nich zareaguje, vytvoří se živý videopřenos. „To znamená, že do třiceti vteřin někdo nevidomému poskytne pomoc ve sto pětaosmdesáti jazycích, a to v kteroukoli denní dobu,“ vysvětluje Wiberg.

Aplikace Be My Eyes pomáhá nevidomým vybrat správné potraviny, ale také třeba oblečení nebo číslo autobusu

Zdeněk prý aplikaci nepoužívá každý den. Má přítelkyni, která není nevidomá, nebo si o pomoc zavolá svému bratrovi, případně použije jinou aplikaci na skenování textu a podobně. „Používám ji třeba tehdy, když nikdo není doma a já jdu ven a chci vědět, zda jsem si na sebe nevzal nějakou pekelnou kombinaci,“ směje se.

Be My Eyes začala jako nezisková organizace. V současnosti ale funguje jako komerční společnost, která vyvíjí asistenta pro nevidomé klienty velkých firem, jako je třeba Microsoft. Díky tomu může být používání aplikace Be My Eyes pro nevidomé zdarma.

autoři: Vojtěch Koval ,
Spustit audio