Antonín Sova: Pankrác Budecius. Karel Höger v úsměvném příběhu venkovského kantora a muzikanta

10. duben 2021

O životní cestě obyčejného člověka, venkovského učitele a muzikanta, který ke stáří nalezne dlouho hledanou životní moudrost a smíření. Titulní roli rozhlasové inscenace podle novely Antonína Sovy obsadil skvělý Karel Höger. Ten hlavního hrdinu Pankráce Budecia obdařil venkovskou prostotou, vroucností, ale i jemným humorem. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Dramatizace: Jiří Šotola
Osoby a obsazení: Pankrác Budecius (Karel Höger), Matka (Jana Andresíková), Liselotte (Miriam Kantorková), Karel Maria, chlapec (Ivan Broch), Karel Maria – dospělý (Svatopluk Skládal), Betty, žena Karla Marii (Eva Klepáčová), Pankrác, syn K. M. (Jiří Schleif), Wolfgang, syn K.M. (Petr Schleif), Hrabě (Bohumil Bezouška), Hraběnka (Marie Glázrová), Incroyable (Bohumil Švarc), Mnich (Ladislav Šimek), Vikarius (Oldřich Janovský). Dále účinkují Artur Šviha, Vlasta Novotná a Mirek Štovíček.
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Josef Hajdučík
Natočeno: v roce 1973

Antonín Sova napsal úsměvný příběh venkovského kantora v době první světové války, kdy už byl těžce nemocný. Ocitáme se v 18. století, „v jedné chudé vsi jižních Čech“, kde žije titulní hrdina jen a jen hudbou.

Budecius miluje hudbu víc než svou kantorskou profesi, víc než svou trpělivou manželku, „které naposled nezbývalo nic jiného než umříti“. Trest na sebe nenechá dlouho čekat. Budecius se při masopustním veselí nechá tak strhnout, že to vzbudí pohoršení duchovní vrchnosti, a ztratí svou nerozvážností práci, domov i syna.

Nakonec se ale vše k dobrému obrátí a zmoudřelý Budecius se šťastně vrací domů.

autoři: Jiří Šotola , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio