Antonín Dvořák: Alfred

29. prosinec 2014

První operou v novém roce 2015 bude ve vltavském vysílání Dvořákova operní prvotina, opera Alfred, která byla koncertně uvedena na posledním ročníku festivalu Dvořákova Praha 2014.

Vysíláme 3. ledna ve 20:00.

Devětadvacetiletý Dvořák ji komponoval na libreto německého básníka Karla Theodora Körnera v roce 1870, ale zahrána byla jednorázově až v roce 1938 v českém překladu, takže uvedení na Dvořákově Praze v originálním německém znění můžeme považovat za světovou premiéru. Koncert řídil dirigent Heiko Mathias Förster, který přizval výrazné německé pěvce a celé dílo nastudoval se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Český rozhlas je také koproducentem tohoto mimořádného projektu. Čeká nás tedy rozhlasová premiéra Dvořákovy operní prvotiny. V sobotu 3. ledna od 20ti hodin na Vltavě.

Ke kompozici své první opery s názvem Alfred přistoupil Dvořák v době, kdy již měl za sebou nejen osmileté působení v orchestru pražského Prozatímního divadla, ale též řadu kompozic, včetně symfonií a kvartetů. Alfred je komponován na německé libreto romantického básníka a hrdiny protinapoleonského boje Karla Theodora Körnera (1791-1813). Námětem je vítězný odpor britských Sasů, vedených králem Alfredem Velikým, proti dánským Vikingům. Jestli Dvořák zamýšlel tuto operu pro německá jeviště, nebo zda měl v úmyslu nabídnout Alfreda Prozatímnímu divadlu po překladu do češtiny, není známo. Opera byla dlouhou dobu dokonce považována za ztracenou, našla se až ve Dvořákově pozůstalosti.

Skladatel si zřejmě nejvíce cenil rozsáhlé orchestrální předehry, která hudebně-dramaticky shrnuje děj celého díla. Hodlal ji uvést v roce 1881, nakonec ale byla provedena až po skladatelově smrti Českou filharmonií dne 4. ledna 1905 jako Tragická ouvertura a pod tímto názvem byla i vydána. Úryvky z opery v původním německém znění provedl poprvé Československý rozhlas 6. února 1938. Scénického uvedení se Alfred dočkal až 10. prosince 1938 v podání souboru Českého divadla v Olomouci, tedy 70 let po svém vzniku.

Spustit audio