Anton Pavlovič Čechov: Strýček Váňa. O lásce, útěcích, návratech a o dvou výstřelech, které minou

19. březen 2023

Jedna z pětice nejznámějších Čechovových tragikomedií. Adaptaci klasické tragikomedie poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Alexander Vladimirovič Serebrjakov, profesor na odpočinku (Vladimír Šmeral), Jelena Andrejevna, jeho žena (Jaroslava Adamová), Soňa, jeho dcera z prvního manželství (Marie Tomášová), Marie Vasiljevna Vojnická, matka profesorovy první ženy (Julie Charvátová), Ivan Petrovič Vojnický, její syn (Václav Voska), Michail Lvovič Astrov, lékař (Jiří Holý), Ilja Iljič Tělegin, zchudlý statkář (Antonín Zíb), Marina, stará chůva (Světla Amortová), čeledín (Artuš Kalous) a hlas hlídače (Artur Šviha)
Dramaturgie: Karel Gissübel
Překlad: Ladislav Fikar
Hudba: Petr Růžička
Režie: Josef Červinka
Natočeno: 1965

Děj hry se odehrává na ruském venkově, v prostředí ruské statkářské šlechty. Hlavním tématem je hledání smyslu života a konflikt mezi ideály a skutečným, každodenním životem. Postavy Čechovova dramatu jsou zklamané promarněnými životy a nevyužitými šancemi. Autor jako by nastavoval zrcadlo, v němž se odráží dávno vyprchané touhy, a zároveň ukazuje, do jaké míry je život determinován okolním prostředím.

Po knižním vydání Čechovových her uvedlo Strýčka Váňu několik venkovských divadel. Sám Čechov žádnou z těchto inscenací neviděl. Jedno představení však zhlédl jeho přítel, spisovatel Maxim Gorkij, který Čechovovi napsal, že stejně jako v Rackovi, i v této hře se „realismus zdvíhá do oduševnělého a hluboce promyšleného symbolu. Naslouchaje vaší hře, přemýšlel jsem o životě, přinesenému za oběť idolu, o vpádu krásy do nuzáckého života lidí i o mnohém jiném základním a důležitém.“

Představitelé dvou hlavních rolí inscenace Jaroslava Adamová a Václav Voska jsou nominovaní do probíhající ankety Neviditelný herec / herečka století. V anketě uspořádané v rámci oslav letošního rozhlasového výročí můžete vybírat z 20 českých rozhlasových herců a hereček, kteří svým interpretačním uměním obohatili tento specifický obor. Hlasovat můžete od 6. do 31. března 2023 na www.neviditelnyherec.cz.

Spustit audio

Související