Anton Pavlovič Čechov: Souboj s kvartálem

30. prosinec 2020

Povídku ruského klasika poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Autor: Anton Pavlovič Čechov
Čte: Igor Bareš
Připravila: Jiřina Tejkalová
Překlad: Libor Dvořák
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2015

Čechovův současník Maxim Gorkij napsal: „Když čteš povídky Antona Čechova, je ti jako jako ve smutný den pozdního podzimu, kdy je vzduch tak průzračný a tak ostře se v něm rýsují holé stromy, těsné domy, šediví lidé. Všechno je takové divné, opuštěné, nehybné a bezmocné ... Autorův rozum osvětluje jako podzimní slunce s krutým jasem rozbité cesty, křivé ulice, těsné a špinavé domy, ve kterých se zalykají nudou a leností malincí, ubozí lidé a naplňují tyto své domy nesmyslným, ospalým shonem.“

Povídka Souboj s kvartálem však tomuto zaběhanému klišé o melancholickém Čechovovi neodpovídá. Čechov pracuje mistrovsky s jediným přístupem, kterým je možno realitu Ruska paralyzovaného opilstvím a netečností přijmout. Je to samozřejmě humor. Ten, spolu s geniálním pozorovacím a charakterizačním talentem, je nerozlučnou součástí Čechovových dramat i povídek.

autoři: Jiřina Tejkalová , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.