Anne Franková byla normální děvče. Erotika a sprosté vtipy význam deníku nemění, tvrdí publicista

21. květen 2018

Muzeum Anny Frankové minulý týden zveřejnilo dvě stránky z deníku Anny Frankové, které byly dosud kvůli přelepení nečitelné. Expertům se je po letech snah podařilo rozluštit díky novým technologiím.

Text obsahuje pět přeškrtnutých vět, čtyři sprosté vtipy a 33 řádků úvah o sexuální výchově a prostituci. A jak připomnělo muzeum, podobné vtipy a pasáže týkající se sexuální výchovy jsou v Anniných textech poměrně časté.

„Oběti a hrdinové přece nejsou ze sádry, jsou to lidé jako my. Vždyť parašutisté, kteří popravili Heydricha, také žili poměrně uvolněným životem. A mění to náš pohled na ně? To je přece nesmysl,“ soudí publicista Vladimír Kučera.

Pokud by to změnilo pohled veřejnosti na Annu Frankovou, tak je naše společnost velmi špatná. Pravda hřích není, hřích je lež – a jsme příliš zapleteni do lží, než abychom i v tomhle lhali.
Vladimír Kučera

Zveřejnění pasáží podle něj nezmění význam deníku jako varování před věcmi, které si dívka musela prožít. „Jestli je zveřejnění vůči ní fér, to je těžká otázka. Ale z hlediska historie je to poučné, vyjadřuje to pocity člověka v nebývalé situaci,“ dodává s tím, že historické materiály soukromé povahy se zveřejňují často.

Vyznění deníku se nemění ani podle historika Pavla Mückeho. „Jsou tam věci, které si lidé píší do intimních deníků. Pro řadu lidí se tím může stát osoba Anny Frankové sympatičtější a lidštější, protože během těch desetiletí se stala symbolem a může působit jako odlidštěná bytost.“

„Je otázka, co by na zveřejnění řekla ona sama. Už v průběhu války ale uvažovala o tom, že by se to v budoucnu mělo stát pramenem pro poznání,“ připomíná Mücke. Zamýšlí se i nad tím, zda by se deník stal slavným nebýt tragického osudu Frankové. „To je to hlavní poselství, proto se pak mohl stát symbolem,“ dodává.

Anne Franková začala deník psát ve 13 letech v úkrytu, který byl později prozrazen. Ani ne šestnáctiletá Anne zahynula v březnu 1945 v koncentračním táboře Bergen-Belsen, který o pouhý měsíc později osvobodila britská armáda. Deník poprvé vyšel 25. června 1947, jeho editorem byl dívčin otec Otto Frank.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio

Související