Anna Strandová: Emigrantka

1. březen 2020

Dnes už renomovaná prozaička Anna Strnadová pochází z Petrova nad Desnou, vystudovala Pedagogickou fakultu UP v Olomouci, obor čeština-francouzština, a vyučovala na základních školách. Posledních jedenáct let působila jako ředitelka na ZŠ v Petrově nad Desnou.

Román Emigrantka je příběhem, který začíná v sedmdesátých letech v komunistickém Československu. Právě tehdy se hlavní hrdinka rozhodne pro útěk ze země obehnané ostnatým drátem. Sledujeme, jak se po mnoha peripetiích dostává do Spojených států amerických a v nelehkých podmínkách začíná budovat nový život. Podle hesla "Nemusím být nejchytřejší, ale musím být nejlepší" se snaží najít své místo nejen ve společnosti, v zaměstnání i osobním životě. A samozřejmě zažívá vzlety i pády, které neustupují ani během pozdějších návratů do vlasti.

Čte: Marie Jansová
Připravil: Jan Sulovský
Napsala: Anna Strnadová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 2. 2. 2020
Natočeno: 2019
autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.