Anna Saavedra: Dům U Sedmi švábů. Příběh magické stavby, kterou se majitel rozhodl zdemolovat

28. listopad 2023

Autorka svou pozornost obrací k nejstaršímu brněnskému pavlačovému domu U Sedmi švábů, k jeho dávné i nedávné historii a konečně k okolnostem, které provázely demolici této výjimečné, magické stavby. Přináší spleť provázaných příběhů posledních nájemníků, v níž každodennost jejich životů prostupují přízraky minulých časů a hranice mezi snem a realitou se pomalu stírá. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Indián (Petr Lněnička), Murka a Černá (Pavla Beretová), Linz (Vladimír Javorský), Hani (Jana Stryková), Andu (Ondřej Novák), Ivan (Richard Fiala), Lu (Natálie Řehořová), druhá (Klára Cibulková), Alžbětinka (Eva Salzmannová), hlas + hostinský (Vladimír Marek), redaktorka (Naděžda Fořtová) a další
Dramaturgie: Klára Novotná
Hudba: Jiří Kučenovský
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: 2013

Dům U Sedmi Švábů na Kopečné ulici čp. 37 byl nejstarším a svého času největším pavlačovým domem v Brně. Sloužil jako klášterní nemocnice, škola pro lazebníky a porodní báby, prováděly se zde veřejné pitvy, později jako nájemný dům pro chudší a ještě později pro umělce, bohémy a studenty. Jméno dal budově legendami opředený hostinec U Sedmi švábů, který tu existoval od devatenáctého století. V roce 2006 se majitel rozhodl dům zdemolovat a postavit na jeho místě činžák s luxusními byty.

Dramatička česko-chilského původu Anna Saavedra patří k oceňovaným autorkám nejen divadelních her. Má na svém kontě prózu (Chillské deníky, Cizinec), adaptace (např. Eva, Eva!/Gazdina roba, Jana Eyrová/Trnové pole) i původní divadelní texty (Putování, Racek, Smrt abonentů, Mamma guerilla/Tajná zpráva z planety matek, Kuřačky a spasitelky?) Za hru Olga (Horrory z Hrádečku) získala Cenu divadelní kritiky v kategorii Nejlepší poprvé uvedená česká hra roku 2016.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.