Anna Matičková-Theinová: Jako zlatá zrnka v písku

21. leden 2013

Desetidílnou četbu na pokračování z deníkových záznamů a vyprávění vdovy po malíři Josefu Matičkovi připravil Zdeněk K. Slabý. Účinkuje Nina Divíšková. Poslouchejte na stanici Český rozhlas 3 - Vltava vždy v 11:30.

Anna Matičková prožila pozoruhodný život – od dětství v židovské komunitě v Litomyšli přes vídeňská a pražská studia, přes léta se žlutou hvězdou za protektorátu a koncentrační tábory v Hagiboru a v Terezíně, po práci v sekretariátu KSČ a posléze v pražském antikvariátu.

Všude poznala celou řadu zajímavých osobností a dovedla o nich ve zkratce vyprávět, stejně jako o svém milovaném Pepovi – tedy malíři Josefu Matičkovi, jednom z nejsvéráznějších představitelů onoho proudu našeho výtvarného umění, který měl blízko k naivistnímu poetizujícímu projevu.

Na podzim roku 1983 dostal Z. K. Slabý nabídku, aby zpracoval vzpomínky dr. Anny Matičkové. Po řadě měsíců schůzek na základě deníků doplněných vyprávěním vznikl text, chystaný k vydání. V roce 1985, dva dny po dokončení poslední kapitoly Anna Matičková zemřela, vzpomínky dosud tiskem vydány nebyly.

autor: Z.K. Slabý
Spustit audio