Anna Bolavá: Před povodní. Když voda i napětí stoupají...

Řeka si žije vlastním životem, po dlouhém suchu se hladina nečekaně zvedá a vrací obyvatelům to, co do ní během zimy nerozvážně naházeli. Poslechněte si závěrečný díl takzvané řečovické trilogie současné české autorky Anny Bolavé, držitelky ocenění Magnesia Litera za román Do tmy. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkují: Barbora Goldmannová, Jana Štvrtecká
Připravila: Pavla Nejedlá
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 16. 4. 2021
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Anna Bolavá uzavírá volnou trilogii z fiktivních Řečovic románem Před povodní. Význam řeky se v předchozích autorčiných knihách stupňoval až k závěrečnému finále, v němž vodní tok hraje jednu z ústředních rolí. Maloměstské panoptikum odehrávající se na jeho březích je místy k popukání a místy k pláči. Tato zdegenerovaná říční civilizace spěje vlastním přičiněním k zániku. Demonstruje se to mimo jiné na trhu, kde vetešník Grulich, postava až mytických rozměrů, rozprodává krámy po čerstvě zesnulých. O prošlé léky a načaté pánské pleny velikosti L se perou ti, kteří budou na řadě příště.

Některé postavy známe z předchozích románů Anny Bolavé (1981), některé nové jsou opravdu lahůdka! Třeba vulgární Tlusťoch, podnikatel parazitující na nebožácích, kteří nečtou smluvní podmínky. Jeho parodie na e-shop je zábavná i poučná v jednom. Zdrojem temného humoru je i konfrontace psycholožky Borské, velkoměstského ptáka s idylickými představami o životě na malém městě, s realitou. Kdo si chce užít svěží jarní vzduch, musí dýchat rychle, než se do kotlů přihodí brikety a PET flašky. A kdo se chce povyšovat nad ostatní a rozhodovat o jejich osudech, musí počítat s tím, že se v tom pěkně vymáchá.

Přebal knihy Anna Bolavá: Před povodní

Hlavní pozornost na sebe tentokrát strhává psychicky labilní Hana Strnadová, která se na scéně objevila už v románu Ke dnu. Po celoživotním živoření pod silnými psychofarmaky a po kolapsu následujícím po matčině smrti se konečně postaví čelem svému obojživelnému původu. Potečou při tom slzy i krev a my se konečně dozvíme, jestli Anna Bolavá umí svému jménu navzdory napsat i happy end.

Román jako ekologické varování

Román Před povodní lze číst jako ekologické varování, můžeme tu ale vidět klidně jen obecné podobenství o soužití lidí, kteří musí čelit mnoha pastem, jež si vzájemně kladou do cesty – a slovy románu: „Pasti jsou nebezpečné, jen hromadí strach, který se později vyvalí proti nám.“

Anna Bolavá oživuje mýty o vodních bytostech, které jsou ztělesněním našeho černého svědomí. Kéž by si do něj sáhli i ti, jejichž jedy protékají našimi reálnými řekami.

Psáno pro Týdeník Rozhlas.

autor: Pavla Nejedlá
Spustit audio

Související