ANKETA: Rozhodněte o nejlepší reportáži zahraničních zpravodajů

Baví vás cestování? Tak zbystřete. Radiožurnál právě vyhlašuje soutěž o nejlepší reportáž ze Zápisníku zahraničních zpravodajů, která získá cenu Hanzelky a Zikmunda. Připomeňte si ty nejlepší cestovatelské reportáže, které jste slyšeli ve vysílání a viděli na webu. A hlasujte ve formuláři na konci článku!

Výherní zápisník vyhlásíme večer 14. února. Termín jsme nevybrali náhodou. Právě letos v tento den totiž své neuvěřitelné 100. narozeniny oslaví legenda a vzor všech cestovatelů Miroslav Zikmund.

Ve čtvrtek 14. února se uskuteční 1. ročník vyhlášení Ceny Hanzelky a Zikmunda za Cestopis roku. Radiožurnál bude z předávání od 19:00 vysílat Poctu Miroslavu Zikmundovi. Vystoupí Tomáš Klus, Tamara Klusová, Ivan Hlas Trio, Miloš Vacík a Tam Tam Batucada.

Mezi těmi, které Zikmund s Hanzelkou svými nezapomenutelnými cestopisy inspirovali, jsou bezesporu i zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu. Ti už od roku 1955 natáčejí „cestopisy“ vlastní: v rámci pořadu s příznačným názvem Zápisník zahraničních zpravodajů. Ten už více než 60 let přináší to nejlepší, nejzajímavější i nejpřekvapivější, co naši zpravodajové během svých misí v dalekých zemích zjistí. 

A protože na dobré věci bychom neměli zapomínat, vybrali jsme deset nejlepších zápisníků zahraničních zpravodajů z posledních let. Na vás teď zbývá už jen „maličkost“ – vybrat z nich ten vůbec nejlepší. Připomeňte si ty nejzajímavější reportáže a hlasujte na konci této stránky.

Štěpán Macháček: Tradiční turecké lázně jsou zážitek jak ze středověku

Do Libye už sice návštěvníci několik let nejezdí (a z dobrých důvodů), lázním se tu ale stále daří. Přestože jsou odkázané jen na zájem místních. Ty, které navštívil zpravodaj Štěpán Macháček, prý založil samotný pirát Dragut. Podívejte se na fotky přímo z místa. 

Jan Šmíd: Co mají Francouzi nejradši na husách?

Pro Francouze je to jedna z největších pochoutek. Nesmí chybět na žádném štědrovečerním stole, servíruje se i na závěr roku a při dalších výjimečných příležitostech. Ano, tušíte správě. Jde o foie gras, tedy husí játra. Přímo mezi husy v Toulouse vyrazil i zpravodaj Jan Šmíd. Podívejte se, jak to tam vypadalo.

Jaromír Marek: Nemůžete spát? Kupte si cvrčka!

Nemůžete spát? Nebo se děti budí v noci ze spaní? V Číně znají řešení. Nepoužívají žádné prášky na spaní nebo snad odvar z makovic. Stačí zajít na trh a koupit si cvrčka. Anebo rovnou několik. Podívejte se na fotky ze cvrččího obchodu.

Pavlína Nečásková: Horští nosiči v Tatrách jsou evropský unikát

Ve Vysokých Tatrách můžete narazit na muže se zvláštním nákladem na zádech. Na konstrukci připomínající dřevěný žebřík mají umístěny nejrůznější typy zásob. Třeba i sud s pivem. Mezi nosiče v Tatrách se vydala Pavlína Nečásková. A přímo na místě nafotila i fotky.

David Jakš: Buddhističtí mniši v Laosu ukazují správnou životní cestu

Věci, které my považujeme za normální, si drží od těla. Jsou jim zapovězeny prakticky všechny světské radovánky, dokonce nesmějí vzít do rukou ani peníze. Řeč je o teravádských mniších. Jak žijí? To zjišťoval zpravodaj David Jakš. Podívejte se na jeho fotografie.

Jaká další místa Radiožurnál navštívil? Podívejte se na mapu nej zápisníků na webu (zvětšit na celou stránku):

Martin Dorazín: Překročit na Jamalu polární kruh znamená zažít rituál šamanů

Ruský sever žije svým zvláštním životem s neobyčejnými rituály. Jedním z nich je i překročení severního polárního kruhu. Pokud jej překračujete poprvé, musíte podstoupit zvláštní šamanský ceremoniál. Nevyhnul se mu ani zpravodaj Martin Dorazín. A nafotil z toho i fotky.

Pavel Novák: Český brokát si získal srdce Afričanů

Bavlněná nebo hedvábná látka protkaná lesklými nebo i kovovými nitěmi. Drží tvar a neztrácí barvy. To jsou asi hlavní vlastnosti brokátu. Látky, která může mít přímo v sobě všité různé vzory a ze které se vyrábějí společenské šaty, nebo se používá jako dekorační textilie. Bavlněný brokát vyráběný na severovýchodě Čech v Broumově, je látkou, která si získala vynikající renomé v západní Africe. A Pavel Novák zjišťoval proč. Podívejte se na jeho fotky.

Viktor Daněk: V Mongolsku umí s letlampou připravit slavnostní hostinu

Mongolové dovedli svůj kočovný život ve stepích téměř k dokonalosti, nejen pokud jde o pohodlí v jurtách, ale týká se to i kulinářství. K přípravě slavnostní hostiny totiž vůbec nepotřebují sporák, natož hrnec. Na boodog z kozího nebo svištího masa stačí jen zručné ruce. Zblízka to sledoval zpravodaj Viktor Daněk.

Jiří Hošek: Ovce jsou duší Falklandských ostrovů

Jeden člověk na 166 ovcí. Tak právě takový poměr, respektive nepoměr mezi lidmi a přežvýkavci najdete na Falklandských ostrovech v jižním Atlantiku. Nehostinné ostrovy byly na ovcích dlouhou dobu hospodářsky závislé. To už teď sice neplatí, ale na sudokopytníky s hustou a mastnou vlnou narazíte všude. Všiml si toho i Jiří Hošek.

David Koubek: Vodní a pralesní obyvatelé Amazonie

Věděli jste, že rčení zvědavý jako opice, nemusí vždycky platit? Aspoň třeba v Amazonii to tak je. Zvířata tam není při procházce pralesem jen tak jednoduché zpozorovat, protože člověka slyší a vidí daleko lépe, než on je. Přesto se spatřit dají. Podívejte se na fotky Davida Koubka.

Vyberte nejlepší zápisník

Který z nominovaných zápisníků zahraničních zpravodajů je podle vás ten nejlepší? Rozhodovat můžete až do 10. února. Hlasujte!

autor: als
Spustit audio