Animované filmy Mraveniště a Jsme si o smrt blíž se zabývají pocity samoty, neporozumění a odcizení

28. červen 2021

Součástí letošního Anifilmu jsou studentské filmy, které s sebou nesou pozoruhodná poselství. Tematizují například ekologické problémy i pocity samoty a odcizení.

Jeden ze studentských filmů, který mají diváci možnost vidět na letošním festivalu animované tvorby Anifilm, je Mraveniště Marka Náprstka. Sleduje dospívající mravenčí dělnici K., která není spokojená s předurčenou rolí. Ve chvíli, kdy mraveniště vinou lidí zaniká, stávají se K. a poslední larva jedinou nadějí na přežití kolonie. V troskách města hledají potravu, ale i cestu jedna k druhé.

Parazit v mršině

Jsme si o smrt blíž, absolventský film autorky Báry Anny Stejskalové, který vznikal v rámci jejího studia na pražské FAMU, zase vypráví příběh o parazitovi žijícím v mršině psa. V ošklivém světě na skládce hledá spřízněnou duši, nikdo však nedokáže prohlédnout skrz jeho tělesnou schránku. Touha po přátelství ho dovede na pokraj smrti. A jenom láska mu může dát křídla.

Oba autoři představují osobitý pohled na život na Zemi. Upozorňují na složité vztahy jedinců v nepříznivých environmentálních podmínkách, které mohou vést k zániku i vysvobození. Ukazují, že problémy, kterým společnost čelí, jsou spojené s pocity samoty, neporozumění a odcizení.

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm probíhá v Liberci ve dnech 22. až 27. června 2021. Vedle bohaté filmové nabídky nejnovějších animovaných filmů, virtuální reality a počítačových her nabízí i na bohatý nesoutěžní filmový program a další doprovodné akce, jako jsou výstavy, koncerty, dílny animace a odborný industry program.

Pořad připravila: Agáta Hrnčířová
Hudbu vybrala: Eliška Vidomus
Spustit audio

Související