Anežský klášter: Místo výstav Národní galerie je exponátem samo o sobě

22. listopad 2019

Ačkoli do Anežského kláštera v Praze chodí většina lidí za výstavami Národní galerie Praha, za pozornost stojí celý areál této památky. Můžete se vydat na prohlídkový okruh interiérem jedné z nejstarších gotických staveb v Praze, a to doslova po stopách Anežky České. Nebo do klášterních zahrad, ve kterých jsou umístěné sochy řady umělců.

„Cílem všech expozic je ponechat jako exponát architekturu samotnou. Celý klášter je svědkem různých etap, které zde více či méně zanechaly nějakou stopu. Když se podíváte na archivní fotografie, udiví vás, co vše zažily třeba klášterní zahrady. I ambit byl užíván vyloženě pro hospodářské účely. Přesto se řada prvků dochovala a dodnes si můžeme vychutnávat středověkou kamenickou práci,“ říká Štěpánka Chlumská, kurátorka sbírky středověkého umění Národní galerie Praha.

Klášter sv. Anežky České

Anežský klášter je od 60. let 20. století objektem, který užívá Národní galerie Praha. Procházíme se v rozlehlých prostorách přízemí kláštera i zahradami. „Rozlehlé zahrady, které byly původně zahradami klášterními, jsou od roku 2016 kompletně zpřístupněny veřejnosti. Jsou koncipovány tak, aby si mohli přijít na své milovníci architektury, ti, kteří se zajímají o moderní sochařství, ale také Pražané, kteří si sem přijdou jen číst knížku. Svatá Anežka klášter založila ve 30. letech 13. století a pobývala zde až do své smrti. Klášter je hmotnou připomínkou jejího života a dědictví. Svatá Anežka byla zajímavou duchovní osobností, která byla pro tehdejší Evropu skutečnou inspirací,“ vypráví Štěpánka Chlumská.

Zahrady při Severní bráně kláštera sv. Anežky České, socha od Michala Gabriela

Procházíme svatyní Salvátora, ale také dětskou dílnou. Prohlížíme si haptickou stezku vytvořenou na míru pro nevidomé či slabozraké návštěvníky, a pak se zastavujeme u prostoru, který býval Anežčinou soukromou oratoří. „Obydlí sváté Anežky bylo původně dvoupatrové, prostora, kterou vidíme, byla popisována i v legendě. Na tomto schodišti se údajně Anežka zranila. V horní části bydlela a ve spodní části byla oratoř. Zde podle legendy přijímala svátost oltářní, bylo to její soukromé modlitební místo,“ vysvětluje Štěpánka Chlumská. Poté se již vydáváme do zahrad, které jsou malou oázou v srdci Prahy. Návštěvník se zde může kochat architekturou a sochami Karla Malicha, Františka Bílka nebo Michala Gabriela, nebo jen odpočívat a na okamžik uniknout před ruchem velkoměsta.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Otevírací doba: Klášter sv. Anežky České je otevřen každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin, ve středu do 20 hodin, zahrady jsou otevřeny každý den, od listopadu do února od 10 do 16 hodin.

Vstupné: Plné 220 Kč, snížené 120 Kč, pro děti a mladé do 26 let zdarma

Cesta: Vystoupíte na tramvajové zastávce Dlouhá třída nebo na zastávce metra Náměstí Republiky, následně pár minut pěšky.

Další informace: Prohlídkový okruh architekturou kláštera i vstup do zahrad je zcela zdarma. Vstupné se platí pouze při vstupu do expozice v prvním patře. V klášteře se konají také výstavy a další akce. V neděli 24. listopadu můžete např. navštívit dílnu pro rodiny s dětmi – Jak to bylo s Václavem IV. a lazebnicemi. Aktuální program kláštera naleznete na webových stránkách Národní galerie Praha.

autor: Eva Sinkovičová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.