Aneta Langerová se stala vyhnanou ruskou básnířkou ve filmu 8 hlav šílenství

Anna Barkovová musela žít třetinu svého života ve vyhnanství a gulazích. I když ji někteří označovali za nejlepší ruskou básnířku, opravdu známá se stala až po své smrti. O nadané novinářce a básnířce natočila česká režisérka Marta Nováková film. Má název 8 hlav šílenství a hlavní roli v něm hraje Aneta Langerová. Do kin snímek vstupí za tři týdny, dnes ho režisérka Nováková představila prvním divákům.

„Při psaní scénáře jsem se inspirovala nejenom životním osudem Anny Barkovové, nejen jejími básněmi, jejími deníkovými zápisky, ale inspirací mi byla i jiná memoárová literatura, která se týká lágrů,“ říká režisérka Marta Nováková.

Na snímku pracovala přes devět let. Samotné natáčení zabralo tři roky. Forma, pomocí které vypráví režisérka příběh Anny Barkovové, kombinuje hraný film s divadelními prvky i animací a barevnými kulisami.

„Nechtěla jsem točit klasický, realistický, historický film. Jednak bychom na to asi nikdy nesehnali prostředky, a také by mne to nebavilo,“ dodává.

V hlavní představitelce hledala režisérka autenticitu. Aneta Langerová to prý splňuje dokonale. Ani tak nevadilo, že s prací před kamerou nemá zpěvačka velkou zkušenost. „Kolikrát se stalo, že Marta řekla, musíš mít radost, a já jsem měla radost, ale nebylo to vidět," říká Langerová.

Kromě hlavní role si zazpívá taky na doprovodném albu. Společně s několika dalšími hudebníky nazpívala básně Anny Barkovové na hudbu Vladivojny La Chiy. Nahrávka vyjde týden před uvedením filmu do kin.

Spustit audio