Andri Snaer Magnason: Loučení s bílým obrem

2. červenec 2022

Text z knihy islandského spisovatele O času a vodě, věnované znepokojivému obrazu našeho mizejícího světa. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Miroslav Táborský
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2022

Islandský spisovatel Andri Snaer Magnason má zkušenost s různými žánry – píše romány, povídky i dětské knížky. Když ho ale požádali, aby napsal text na pamětní desku za zaniklý ledovec Ok v západním Islandu, zaskočilo ho to. Právě na tomto ledovci strávili jeho prarodiče líbánky a stali se zakladateli Islandské glaciologické společnosti. Tehdy, v 50. letech 20. století, byli přesvědčeni, že ledovce jsou věčné – existovaly přece dávno před příchodem člověka a také jej přetrvají.

Také výzvě k sepsání knihy o klimatické krizi se Magnason nejdřív bránil, ale posléze se do psaní pustil. Výsledkem je kniha O času a vodě, ve které autor kombinuje prastaré mýty, vlastní rodinnou historii a vědecká fakta do přesvědčivého a znepokojivého obrazu: náš svět, tak jak ho známe, mizí, a chceme-li, aby se i naše děti mohly šťastně sejít u rodinného stolu se svými vnoučaty, každý z nás musí proměnit slova v činy.

Text uvádíme u příležitosti konání Měsíce autorského čtení s tématem Island, který po celý červenec probíhá v Brně a jehož hostem bude také autor vysílaného eseje.

Spustit audio

Související