Andrej Krob vzpomíná ve vltavských Osudech

17. prosinec 2012

Andrej Krob je divadelní režisér, ale také herec, kulisák, technik, dělník nebo montér. A především režisér divadelních her svého životního přítele Václava Havla. Jeho život významně ovlivnila setkání s lidmi, jakými byli například Jan Grosssmann, Václav Havel, Libor Fára nebo Ctibor Turba. Desetidílné rozhlasové vzpomínky Andreje Kroba natočila Mária Pfeiferová, vysílá Český rozhlas 3 - Vltava od 17. prosince 2012.

Má osobní setkávání s Andrejem při tvorbě deseti dílů Osudů byla magická. Rané vzpomínky nás přenesly do událostí druhé světové války a nelehkých poválečných let, komplikovaných ruským původem jeho matky. Další vzpomínky a gejzíry spletitých příběhů. Složitá studia, nedokonaná kariéra šachisty a okouzlení těžkým průmyslem. Vojenská služba odsloužená v Českých Budějovicích v padesátých letech, kde došlo k prvnímu, zatím jen letmému, setkání s Václavem Havlem. To ještě ani jeden z nich netušili, jak pevné a dlouhé bude jejich přátelství. Pár let strávených v přírodě u vrtů pro Vodní zdroje. A pak už divadlo.

Kariéra kulisáka v Divadle Na zábradlí a tam další, neméně významná setkání s již zmíněnými Grossmannem a Fárou. Krásné chvíle prožité na chalupě na Hrádečku, kde se později stal jeho sousedem Václav Havel. Jeden z mnoha odchodů z Divadla Na zábradlí. První vlastní režie Krále Ubu v podání učňovské mládeže v Březnici. Další důležité setkání, tentokrát se Ctiborem Turbou a Borisem Hybnerem. Spolupráce s Divadlem Járy Cimrmana. Příprava legendární světové premiéry Havlovy Žebrácké opery v Počernicích s kolegy kulisáky a přáteli. Podpis Charty. Mnohaletá práce na tisíci oknech v roli montéra těsnění do oken a dveří. Tvorba s divadlem Na tahu.

Revoluční čas zastihl Andreje už jako spolupracovníka Originálního Videožurnálu. Dějí se velké věci. Konec komunistického režimu a zvolení nejlepšího přítele prezidentem. Další z návratů do Divadla Na zábradlí, tentokrát s Divadlem Na tahu. Setkání s Petrem Léblem. Režie v profesionálních divadlech. Vlastní divadlo v Soukenické ulici v Praze.

Andrej Krob oslaví v dubnu příštího roku 75. narozeniny. Je šťastně ženatý s Annou Freimanovou a má čtyři dcery. Příběh končí. Kolega přirovnal Andrejova vyprávění k vyprávění Šeherezády z pohádek Tisíce a jedné noci. Přijměte pozvání k poslechu Osudů Andreje Kroba od 17. do 28. prosince, připravila Mária Pfeiferová za režijní spolupráce Lubomíra Koníře.

autor: pfr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.