Andorra na Vinohradech – thriller o nenávisti k jinakosti

13. září 2013

Divadlo na Vinohradech 13. září uvádí premiéru hry Andorra švýcarského spisovatele a dramatika Maxe Frische.

Ústředním tématem tohoto dramatického podobenství je nenávist k jinakosti. Učitelova dcera Barblin a adoptovaný nalezenec Andri, údajný Žid, kterého učitel měl zachránit před smrtí, spolu vyrůstají od útlého dětství. Mají se rádi a chtějí se vzít, jenže otec jejich lásce nepřeje. Proč je předpojatý? A proč ani komunita Andořanů nemá pro Andriho pochopení? Je zkrátka jiný. Režisér Martin Čičvák do hlavních rolí obsadil Ondřeje Brouska a Ivanu Uhlířovou.

V dalších rolích se představí Václav Vydra, Eva Režnarová, Simona Postlerová a další. Scénu navrhl Hans Hoffer, autorem hudby je Petr Kofroň.

Čím si Frischův text získal Martina Čičváka a jak on sám tuto hru interpretuje? "Myslím, že komplexností výpovědi, Frisch vytvořil společenství, které má vlastní etickou a estetickou normu, svět, který absolutně funguje bez toho, aby mu bylo potřeba pomáhat, je to thriller. Člověk je permanentně překvapovaný, už při prvním čtení, a to jsme se do inscenace pokusili vnést. Aby tím divák procházel se zatajeným dechem až do konce."

Max Frisch napsal Andorru v roce 1961, šestnáct let po 2. světové válce, kdy téma antisemitismu a nenávisti k jinakosti bylo ještě stále vnímáno prizmatem holokaustu. Podle Martina Čičváka je ale poselství textu nadčasové: "Hra byla napsána jako podobenství, i to, že Andri je Žid je vlastně metafora. Jde o to, že je jiný, že ho společnost odsoudí jako jiného. Vytváří obraz, který on musí naplňovat, až skončí, jak skončí. Jako metafora bude ta hra všeplatná jak do minulosti, tak do budoucnosti."

Spustit audio