Anatole France: Vánoční poleno. Z románu francouzského spisovatele o zázračném kouzlu Vánoc

24. prosinec 2020

Můžete-li pomoci bližnímu a vykonat dobrý skutek, nerozmýšlejte se. Možná za to budete odměněni způsobem, který nečekáte! Tak jako hlavní hrdina epizody z románu francouzského spisovatele Anatola France, pan Silvestr Bonnard. O zázračném kouzlu Vánoc poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Dramatizace: Miroslav Stuchl
Osoby a obsazení: Bonnard (Stanislav Zindulka), Tereza (Růžena Merunková), Kokoz (Vladimír Javorský), Kokozová, později Trepová (Dana Černá), Trepov (Jiří Hromada), Polizzi otec (Miloš Hlavica), Polizzi Rafaelo syn (Lukáš Hlavica) a Vyvolavač při dražbě (Eduard Pavlíček)
Dramaturgie: Petr Turek
Překlad: Eduard Hodoušek
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2005

Milovník a sběratel starých tisků Silvestr Bonnard žije se svou hospodyní osamělým staromládeneckým životem, když ho navštíví podomní prodavač knih. Ze soucitu s jeho zjevnou chudobou mu dá pan Bonnard utržit, a když se dozví, že prodavačova žena čeká dítě, pošle manželům něco na přilepšenou pro veselejší vánoční svátky. Vůbec ho nenapadne, že by se mu jednou mohli nějak odvděčit. Jak taky, když ho na světě nezajímá nic než vzácné vydání rukopisu Zlaté legendy od Jakuba de Voragine ze 14. století…

Růžena Merunková

Anatole France (1844–1924), vlastním jménem Anatole Thibault, francouzský spisovatel, literární kritik a knihovník, nositel Nobelovy ceny za literaturu, se narodil v Paříži na nábřeží Malaquais. V téže pařížské čtvrti, kde se odehrává i děj jeho románu Zločin Silvestra Bonnarda, člena Institutu, jehož součástí je i příběh s názvem Vánoční poleno. Stejně jako Silvestr Bonnard žil také Anatole France od dětství mezi knihami, protože jeho otec měl na Voltairově nábřeží knihkupectví.

Po studiích se nejprve stal lektorem v Lennerrově nakladatelství, kde také vyšly jeho básnické prvotiny (Zlaté básně, 1873; Korintská svatba, 1876) laděné parnasisticky. Spisovatelovou celoživotní inspirací byla antika, z níž čerpal i skeptickou moudrost. Zločin Silvestra Bonnarda, člena Institutu vyšel knižně roku 1881, později jej autor přepracoval do definitivní podoby. V titulní postavě je dokonale vykreslena osobnost starého vědce zakletého mezi staré folianty, kterého teprve setkání s mládím probudí na stará kolena k plnému životu.

Čtěte také

V roce 2005 zdramatizoval vánoční epizodu pro rozhlasové vysílání Miroslav Stuchl a režisérka Hana Kofránková podle jeho scénáře natočila inscenaci, která měla premiéru v rámci řady Schůzky s literaturou. Zahráli si v ní Stanislav Zindulka, Růžena Merunková, Dana Černá, Vladimír Javorský, Jiří Hromada, Miloš Hlavica, Lukáš Hlavica a Eduard Pavlíček.

autor: Miroslav Stuchl
Spustit audio