Američtí obchodní partneři chystají odvetu za Trumpova cla

1. červen 2018

Ekonomický deník Wall Street Journal se věnuje rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uplatnit cla na dovoz hliníku a oceli do Spojených států. List píše doslova o vlně „hněvu a odvetných kroků“, které na sebe Washington přivolal.

Speciální režim platí ode dneška pro Evropskou unii, Kanadu a Mexiko. Bílý dům tak svým krokem vyvolává přízrak obchodní války s některými svými nejbližšími spojenci. Ti už dali najevo, že si americký postup nenechají líbit a chystají cílená protiopatření.

Trumpův protekcionismus Americe nepomůže, tvrdí Švejnar. Hrozí obchodní válka a celosvětová krize?

"Byl jsem požehnán skvělými geny," zhodnotil Trump svůj zdravotní stav ještě jako prezidentský kandidát.

Donald Trump se rozhodl americký trh chránit prostřednictvím cel uvalených nejen na dovoz hliníku a oceli, ale i na další vybrané zboží. Největší ránu zatím Spojené státy uštědřily Číně, která už v reakci na to zavedla vlastní cla.

Autor článku popisuje plány, které teď zřejmě ovlivní budoucnost nejen amerického hospodářství. Svůj výčet začíná Kanadou. Tamní premiér Justin Trudeau oznámil, že i Ottawa přijme vůči svému jižnímu sousedovi přísnější celní režim.

Pětadvacetiprocentní tarifní přirážka se bude vztahovat na vývoz americké oceli, deset procent bude platit pro hliník a řadu dalších amerických produktů. Mezi nimi mají být nejrůznější potravinářské a zemědělské komodity.

Kanadská vláda teď bude dva týdny ladit svá protiopatření, která mají vstoupit v platnost za měsíc – 1. července. Podnikatelský list upřesňuje, že na kanadském seznamu má být americké zboží v hodnotě skoro sedmnácti miliard kanadských dolarů, tedy třinácti miliard dolarů amerických.

Podle Ottawy se má jednat o ekvivalent hodnoty kanadského vývozu oceli a hliníku za rok 2017 do Spojených států. Premiér Trudeau označil současný americký postup za „naprosto nepřijatelný“. Argumentaci Trumpovy administrativy „národní bezpečností“ šéf kanadské vlády počastoval slovem „nepochopitelná“.

Evropa připravuje cla

Wall Street Journal si všímá rovněž protiopatření Evropské unie. Ty se mají týkat amerického vývozu v hodnotě skoro sedmi miliard eur neboli téměř osmi miliard amerických dolarů. Seznam může být případně navýšený o částku, jejíž výše může dosáhnout dalších tří miliard eur. Evropská osmadvacítka plánuje zavést přirážky na americké zboží 20. června.

Brusel zároveň hodlá podat žalobu na Spojené státy u Světové obchodní organizace (WTO). Předseda Evropské komise postup Washingtonu ostře kritizoval. „Jedná se o jasný protekcionismus. Budeme bránit zájmy Unie v souladu s mezinárodním obchodním právem,“ vzkázal Jean-Claude Juncker.

Mexiko se rozhodlo odpovědět plánem mířícím na americkou ocel, ovoce, vepřové maso, sýry a další produkty. Podle mexického ministerstva hospodářství budou protiopatření jižního souseda Spojených států „odpovídat hodnotě srovnatelné se škodou způsobenou americkými cly“.

Výhoda pro Trumpa

Zvláštní americký celní režim neplatí pro Argentinu, Austrálii a Brazílii. Nebude se také vztahovat na dovoz oceli z Jižní Koreje. Wall Street Journal upozorňuje, že jsou celní tarify výhodné pro Donalda Trumpa, který teď na domácí půdě ukazuje, že své pohrůžky vůči zahraničním partnerům myslí vážně.

Robert Schuster: Angela Merkelová v Číně aneb Evropané potřebují partnery, kteří s nimi budou na jedné lodi

Angela Merkelová na návštěvě Číny

Německá kancléřka Angela Merkelová pobývá v těchto dnech v Čínské lidové republice. Je to již její jedenáctá návštěva od chvíle, kdy stanula v roce 2005 poprvé v čele německé vlády.

Šéf Bílého domu se dlouhodobě snaží dokázat, že jeho administrativa vyvíjí maximální tlak na své spojence, aby od nich získala ústupky. A zároveň vyjednává s Čínou, kterou vnímá za svého ekonomického soupeře. I zde se ale sázky zvyšují, píše podnikatelský list. A dodává, že se Trumpovo rozhodnutí setkalo s nepochopením také u některých členů amerického Kongresu včetně mnoha republikánských zákonodárců.

Senátor Ben Sasse prohlásil, že rozhodnutí amerického prezidenta je „hloupost“, protože Evropa, Kanada a Mexiko nejsou Čína. „Se svými spojenci by Spojené státy neměly zacházet jako se svými protivníky,“ vyjádřil se Sasse.

Ohradila se také britská vláda. „Jsme velmi zklamaní rozhodnutím Spojených států uvalit clo na dovoz z Evropské unie pod záminkou národní bezpečnosti“, řekl podle Wall Street Journalu mluvčí londýnského kabinetu.

Cla na auta?

Americký deník New York Times vysvětluje podstatu argumentace Washingtonu slovy tamního ministra obchodu. „Z našeho pohledu není možné mít silnou národní bezpečnost bez silné ekonomiky,“ vysvětlil Wilbur Ross.

Čtěte takéTrump ohlásil ‚velkou novinku pro naše skvělé výrobce aut‘. USA by mohly zavést clo na zahraniční vozy

Newyorské noviny dodávají, že podle Trumpovy administrativy dovoz zboží z ostatních zemí podkopal průmyslovou základnu USA. V konečném důsledku tak prý tento import dokonce rovněž oslabil schopnost Spojených států vyrábět tanky, zbraně nebo obrněná vozidla. 

Evropská unie a Kanada každopádně se zvláštními cly uplatněnými na základě důvodu národní bezpečnosti zásadně nesouhlasí. Odvolávají se přitom na blízké spojenecké vazby se Spojenými státy a existující obranné dohody. Newyorské Timesy nicméně připomínají, že Washington zvažuje také zavedení zvláštních celních tarifů na dovoz automobilů.

autor: thk
Spustit audio

Související