Američtí a čeští výtvarníci se sešli v Galerii kritiků

25. srpen 2014

Expozice Galerie kritiků zaměřená na současný abstraktní projev nese název Metaplay a v pražském Paláci Adria je k vidění do 14. září. V prosinci a lednu bude otevřená v Českém centru v New Yorku.

Výstava maleb abstraktního zaměření se konala poprvé v Galerii kritiků v roce 2012. Název Metaplay byl tehdy použit jako metafora pro hru uvnitř hry, story uvnitř story, jak zní jeho původní význam. Upozorňoval také na zánik uzavřených myšlenkových systémů v umění a jejich aktualizovanou dekonstrukci. Zahrnoval i možnost propojení technik ve smyslu intermediality a důraz na interakční komunikaci s divákem.

Výstava Metaplay byla podnětná natolik, že se zrodila úvaha o názorové konfrontaci se zahraničím. Ve spolupráci s galerií Anita Shapolsky (AS Art Foundation) v New Yorku byli pozváni čtyři mladí američtí umělci, jež si názorově konvenují s výběrem českých autorů. Vytvářejí se čtyřmi českými umělci pozoruhodný konfrontační soubor, zabývající se různými možnostmi abstraktního vyjádření.

Analýza vs. abstrakce

Zatímco společným jmenovatelem českých umělců (Jana Bernartová, Patricie Fexová, Josef Mladějovský a Evžen Šimera) je analytický přístup ke koncepcím malby v dějinách umění, s přihlédnutím k jejímu metodologickému a technickému výrazu, americké autory – Liz Ainslie, Nils Folke Anderson, Mark Masyga, Ryan Russo spojuje kromě vědomí domácích tradic abstrakcionismu i zájem o vizuální realitu společnosti, s čerpáním motivů z informatiky, designu a architektury.

Galerie Anita Shapolsky je od roku 1982 profilována na vývoj americké malby od dob abstraktního expresionismu po dnešní mladou generaci. Výstava Metaplay, Praha – New York se koná v koncepční spolupráci kurátorky Galerie kritiků Vlasty Čihákové Noshiro s Petrou Valentovou, jež je sama výkonnou umělkyní a provedla výběr amerických autorů a děl.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio