Americké jazzové legendy v pražské Lucerně

18. prosinec 2016

V podvečeru čtvrté adventní neděle uvede Ellingtonova „Houpavá znělka“ skupinu McGuire Sisters, se kterou si posluchači Vltavy zopakují Vánoční abecedu, a pak dojde na psaní dopisů jazzovému Ježíškovi.

V představách o ideální jazzové nadílce ožijí vzpomínky na vystoupení slavných muzikantů a zpěváků, kteří v minulosti vstoupili na česká pódia. V podvečer Zlaté neděle znovu ožije např. Stan Getz, jehož partnerem bude Gerry Mulligan, nezapomenutelný koncert v Lucerně v roce 1969 oživí Ella Fitzgerald a o další resuscitované vzpomínky z Lucerny se postarají pánové ze skupiny Modern Jazz Quartet.

Diana Krall a big band Clayton-Hamilton Jazz Orchestra představují dárek nákladný, ale nikoliv nesplnitelný, zatímco představa, že se pod stromečkem objeví Oscar Peterson nebo Ray Brown, patří do oblasti snů. Podobná neskromná přání proto umravní baladickou skromností Frank Sinatra.

Kdyby Ježíšek něco z požadovaných položek nesehnal, může klidně nadělit rovnocenné náhradníky, jako jsou např. Dave Brubeck, Maynard Fersuson, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Sarah Vaughan, případně dva šlechtici z Lucerny: Count Basie a Duke Ellington. Ti spolu nakonec zkříží zbraně v „Královské bitvě“ neboli ve skladbě Battle Royal.

autor: Aleš Benda
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.