Americká kinematografie jako dílna velkých režisérů

26. leden 2016

Cyklus mapující zásadní jména tvůrců amerického filmu připravili Tomáš Pilát a Josef Vomáčka. Z názvu je jasné, že nás zavádí do světa filmu. Samozřejmě, americká kinematografie se dá pojmout třeba i jako dílna velkých herců nebo producentů. Nebo jako připomínka velkých filmů. My jsme zvolili klíč režisérský.

Dvacet dílů pochopitelně nezmapuje celou bohatou historii kinematografie ve Spojených státech; snažili jsme se nicméně vypíchnout zásadní filmové tvůrce. U vědomí toho, že některým posluchačům bude chybět tohle, jiným zase ono jméno. Tak to prostě je. Náš rozhlasový cyklus si nedělá ambice být učebnicí dějin amerického filmu. Je to jakýsi útržkový náhled do nich. Výběr režisérů je náš, tedy subjektivní, ale samozřejmě doufáme, že se v něm s mnohými posluchači shodneme.

1. díl
David Wark Griffith

2. díl
Cecil Blount DeMille

3. díl
Charlie Chaplin

4. díl
Německo a Rakousko v Hollywoodu

5. díl
George Orson Welles

6. díl
John Ford

7. díl
Alfred Hitchcock

8. díl
Čeští a slovenští režiséři v Americe

9. díl
George Cukor

10. díl
Stanley Kramer

V prvních deseti částech jsme se dotkli samotných začátků: mluvili jsme o Davidu Warku Griffithovi či Cecilu B. deMilleovi. Připomněli jsme si Charlese Chaplina jako režiséra. A nechyběli ani pánové Welles, Ford či Hitchock.

11. díl
Elia Kazan

12. díl
Sydney Pollack

13. díl
Stanley Kubrick

14. díl
Mike Nichols

15. díl
Robert Altman

16. díl
Ford Copolla

17. díl
Woody Allen

18. díl
Steven Spielberg

19. díl
Tim Burton

20. díl
Quentin Tarantino, Jim Jarmusch

Ve druhé polovině seriálu se stále více blížíme k současnosti. Sydney Pollack, Stanley Kubrick, Robert Altman, Francis Ford Coppolla nebo Steven Spielberg – to jsou jména, která jsme nemohli vynechat. To samé platí i o miláčkovi českého publika Woodym Allenovi. A samozřejmě i o nevšedních filmařích Jimu Jarmuschovi, Quentinu Tarantinovi a Timu Burtonovi.

U všech jsme se zaměřili na jejich zásadní díla, ale přidáváme i nějaké ty zajímavosti ze zákulisí jejich práce a života. Vydatně nám v tom pomáhají naši „mluvčí“ – filmoví historici, publicisté či kritici Alice Aronová, Jan Foll, Petr Stránský a Jan Jaroš. Už jenom je poslouchat pro nás byl velký zážitek. To nejzajímavější z jejich povídání jsme se snažili zprostředkovat našim posluchačům.

Dozvíme se tak, že Kubrick byl i zdatným a úspěšným fotografem, že Burton začínal jako výtvarník a animátor, dozvíme se i o Jarmuschově spolupráci se známým hudebníkem Neilem Youngem a taky o tom, jak moc osobní byl pro Allena film Manželé a manželky. Do každé části cyklu jsme pak „vpašovali“ i malý kousek hudby z filmu toho kterého režiséra.

Spustit audio