In America

27. prosinec 2003

Nový domov. Nový život. Viděno očima, kterým nic neunikne...

Očima jedenáctileté Christy (Sarah Bolger) je vyprávěn příběh irské rodiny, která přijela hledat obživu i novou budoucnost - in America. Christy a její mladší sestřičce Ariel (hraje ji skutečná sestra Sarah - Emma Bolger) se Amerika zdá přitažlivá a kouzelná, zdá se jim, že je zde všechno uskutečnitelné. Setkání s realitou už tak magické není. Rodiče těžko hledají práci, dívky vidí i nevábné prostředí Harlemu, kde se rodina musela levně ubytovat, plného feťáků a transvestitů. Přesto je to prostředí, kde ožijí sousedské vztahy a rodina může budovat nový domov.

Film In America režiséra a velkého vypravěče Jima Sheridana (např. Ve jménu otce), dvojnásobného držitele Oscara (a třináctkrát nominovaného), si na světové premiéře v Torontu v roce 2002 získal srdce publika. Na základě vlastních zkušeností a s podporou svých dvou dcer, které se podílely na scénáři, přenesl Sheridan na plátno mimořádně emocionální příběh irské rodiny, která přijela hledat nový život v New Yorku. Filmové vyprávění vzešlé z jednoduchého základu doslova zvedlo na konci filmu obecenstvo v Torontu ze sedadel k dlouhému aplausu. Zvláštní sympatie si získaly filmové i skutečné sestry Sarah a Emma Bolger.

Film In America režiséra Jima Sheridana

Film o strastiplné cestě herce Johnyho, jehož povolání získává v putování za obživou a uplatněním zcela jiné dimenze, a dalších členů jeho rodiny, která šla za svým snem a v drsné realitě objevuje humor, citové zázemí a nové, poněkud výstřední přátele, předává i nám poselství o lidské sounáležitosti.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.