Amazonka - nejdelší řeka světa?

23. září 2010

O tom, že Amazonka je řekou s největším povodím a největším průtokem vody, není pochyb.

O její délce se ale vedou spory už od roku 1542, kdy byla objevena španělským conquistadorem Francisco de Orellana. A příčina těchto nejasností? Samozřejmě prameny řeky.

V roce 1641 psal jezuitský kněz Cristóbal Acuňa španělskému králi Filipu IV. o pramenech mohutného veletoku - kdesi v Andách. Podle novodobějších výzkumů, z 60. let minulého století měla řeka pramenit pod vrcholkem Mismi. Potvrzuje to i studie National Geografic Society z roku 2000 a upřesňuje, že se královna všech řek rodí z odtávajícího ledovce.

Podle českého geografa Bohumíra Jánského, který letos vedl druhou česko-perskou výpravu nazvanou "Hatun Mayu" (v překladu z domorodém jazyka quechua znamená "Hatun Mayu" - Amazonka), má ale řeka několik různých pramenů. Ten nejvzdálenější prýští v chilské kordileře v oblasti Apurímac.

Členové brazilsko-perské vědecké výpravy přešli zasněženou oblast Mismi, kde umístili 4 geodetické značky. Určit pramen Amazonky nebylo snadné vzhledem k obtížnému terénu, neprostupné vegetaci a častým změnám počasí - především dešti. Proto se výzkumníci hodlají do oblasti vrátit ještě na podzim v období sucha a výsledky přezkoumat.

Pokud jsou jejich měření správná, Amazonka by s délkou 6 762 km přeskočila Nil - dlouhý "pouhých" 6 671 km a stala se tak nejdelší řekou světa. Na třetím místě zůstává s 6 380 km řeka Chang Jiang. Změnu v pořadí na stupíncích světových veletoků co se týče délky ale ještě musí schválit mezinárodní vědecká obec, uvedla agentura EFE.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.