Amanda Palmer na turné

6. říjen 2008

Duo The Dresden Dolls momentálně pauzuje, ale jedna polovina z nich - Amanda Palmer - sedět v koutku nehodlá. Vydala sólové album Who Killed Amanda Palmer, dokončuje spolu s producentem Benem Foldsem stejnojmennou knihu a právě vyráží navštívit své příznivce v Evropě a Americe.

Premiérový koncert svého turné naplánovala do věhlasného čtyřpatrového klubu The Academy v irském Dublinu. Už tři hodiny před začátkem koncertu se kolem Abbey Street, kde se klub nachází, začala postupně stahovat individua v černých róbách s rudě namalovanými rty a s nevšedními doplňky ve stylu 20. let. Vystylizovaná mánie The Dresden Dolls stále žije. Takže nalézt místo koncertu bez mapy a navigace šlo více než hladce. Jen mojí odvahy vstoupit v obyčejných džínech a podzimním kabátu bylo potřeba trochu víc. NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU REPORTÁŽ!

Amanda napínala své příznivce jako strunu. První hodinu a půl koncertu totiž přenechala svým hostům. Jako první před publikum nastoupila Zoë Keating, violoncellistka a skladatelka, která také spolupracovala na zmiňovaném albu Amandy Palmer.

Kvartet o jedné ženě, tak by se dal pojmenovat její výstup. Stačilo jí jedno violoncello a jedna chytrá krabička plná elektronických efektů. Podařilo se jí do klubové atmosféry nahustit kulturní melancholii, kterou pak ale dokonale na kousky rozcupoval host další - písničkář a harmonikář Jason Webley, který probudil v Irech touhu po alkoholu a pokřicích, která je jim tak vlastní. Nezbylo mi nic jiného než s otřesem sledovat jeho výstup s harmonikou a protrpět soudržnost irského publika, co se prozpěvování o alkoholu a pivu týče. Sklidil takový úspěch a dvakrát se vracel s přídavkem na pódium, až jsem se začínala bát, že na Amandu ani nedojde. Ale naštěstí došlo!

Za pološera a jak ze zpomaleného filmu nastoupila Amanda zahalená do kostýmu kabaretní tanečnice, doprovázející čtyřčlenný herecký soubor z Austrálie The Danger Ensemble dotvářel atmosféru kabaretního představení a mně začal spolu s prvními tóny běhat mráz po zádech.

Nervozitu z prvního koncertu, z technických problémů a padajícího kostýmu Amanda vzala s humorem, zvlášť když první poskakování u klavíru málem proměnila ve striptýz. Zazněla většina skladeb z jejího nového alba a skalní příznivce potěšila vykopávkami z éry The Dresden Dolls typu Coin Operated Boy. Pozvaný soubor The Danger Ensemble herecké exhibice ztvárňoval věrohodně a dokonce některé slabší jedince vyprovokoval do transu.

00793437.jpeg

Když jdete na Amandu Palmer, nejdete na její koncert, ale na představení se vším všudy. Nenechá vás vydechnout a i závěrečnou tečku vystoupení z posledních sil dotáhne do extrému. Ve dvou přídavcích parodovala sexistický videoklip Umbrella od Rihanny a spolu s Jasonem Webleym zahalekali dnes už "pravěkou" píseň Jona Bon Joviho Living on a Prayer.

Amandu Palmer, i když třeba nejste vyznavači brechtovského stylu, si rozhodně nenechte ujít. Do Čech sice namířeno nemá, ale do Drážďan, kde bude exhibovat 13. října, to je, co by kamenem dohodil. A mně nezbývá nic jiného než vám popřát stejně nabitý zážitek.

Spustit audio