Alois Ježek a Magdalena Hajóssyová, 50. mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka

15. červenec 2015

Živě vysílaný pořad byl věnován nadcházejícímu 50. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Hosty Ivana Rumla byli ředitel soutěže Alois Ježek a členka poroty, slovenská pěvkyně Magdaléna Hajóssyová.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Jen se Karlovy Vary vzpamatovaly z padesátého ročníku mezinárodního filmového festivalu, už se na ně hrne další půlstoleté výročí, tentokrát v oblasti vážné hudby. Od 12. listopadu se tu po osm dní uskuteční 50. mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka, která se na rozdíl od filmového svátku konala od roku 1966 bez přerušení navzdory všem politickým proměnám a dějinným zvratům.

Pozvali jsme si proto do rozhlasového studia vltavské Telefonotéky na středu 15. července ředitele tohoto uměleckého klání Aloise Ježka a jednu z prvních laureátek soutěže prof. Magdalenu Hajóssyovou, dlouholetou sólistku Státní opery v Berlíně „Unter den Linden“. Ti vám budou vyprávět, jak se z českého vřídelního města šířila sláva vokálních skladeb Antonína Dvořáka a že mezi laureáty byli René Pape, László Polgár, Edita Gruberová, Gabriela Beňačková a mnozí další. Na slavnou historii tohoto svátku hudby a pěveckého umění vzpomeneme také v neděli 8. listopadu, kdy ČT art přenáší v přímém přenosu ze Státní opery Praha slavnostní koncert, na němž budou zpívat někteří ze zmiňovaných interpretů.

Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka vznikla před půlstoletím v Karlových Varech. Soutěž, zpočátku určená studentům uměleckých škol, se stala během let uznávanou soutěží mezinárodní. Zúčastňuje se jí každoročně 80-110 pěvců prakticky z celého světa v oborech OPERA, JUNIOR a obor PÍSEŇ.

Soutěž pro obory JUNIOR (do 25 let včetně) a OPERA (do 35 let včetně) je tříkolová. V prvních dvou kolech s klavírním doprovodem patří mezi soutěžní úkoly árie z období baroka, klasicismu, romantismu, tvorba Antonína Dvořáka a také díla 20. století. Třetí kolo obou kategorií zpívají finalisté soutěže s orchestrem v nádherném Karlovarském městském divadle.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio