Alma Mahlerová jako postava v nové opeře irského skladatele Stephena McNeffa

19. únor 2022

Vdovu po slavném skladateli a její dceru Manon, kterou zplodila s architektem Walterem Gropiem, přivádí na scénu nová opera irského skladatele Stephena Mc Neffa a irské básnířky Aoife Mannix. Na pražské bienále Opera 2022 jí přivezl soubor Opera Povera ve spolupráci se Slovinským komorním hudebním divadlem. Ghost operu Beyond the Garden režíroval původem slovinský umělec Rocc a její autor byl osobně přítomen.

Všichni zdůrazňují, že jim nešlo o biografickou či dokumentární operu o Almě a její dceři Manon. A tak tu ani jedna z nich nenese své reálné jméno. Také historických faktů se dílo drží jen volně. Na pozadí životopisných údajů výrazně zabarvených vzpomínkami putují obě ženy svými myšlenkami, reminiscencemi, iluzemi a slovy, která je spojují. A navíc, děj se začíná odehrávat až v roce 1938. Přesněji řečeno originální koncepce díla nás provází časem v obráceném směru; tedy od roku Alminy smrti 1964 do roku 1938. A prolog a závěrečná scéna opery tu fungují jako jednotící rám – v Prologu se vzpomíná na Benátky a ve finále jsme taktéž v Benátkách, o Velikonocích ´38. Události jsou členěné podle času a místa děje. Nicméně Stephen McNeff zdůrazňuje, že téma společně zpracovali jako strašidelné příběhy, aniž by jim v tom bránily skutečné historické postavy a data.

Poslechněte si reportáž, kterou redaktor Vojtěch Babka natočil přímo na místě. Dílo vám podrobně představíme a nabídneme i záběry z besedy s jeho aktéry, která bezprostředně následovala. Hovoří autor, režisér Rocc a pěvkyně Susan Bickley a Katja Konvalinka.

Spustit audio