Alfréd Radok. O divadelníku, filmaři a zakladateli Laterny Magiky

27. březen 2019

Byl jednou z nejvlivnějších osobností české kultury 20. století. Stejnou měrou jako jeho tvorba určovala moderní českou divadelní i filmovou tvorbu, ilustruje jeho životní osud zvraty v české společnosti po druhé světové válce. Vltavský Večer na téma Alfréd Radok poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

V první části večera uslyšíte rozhovor, který v roce 1999 vedl Zdeněk Hedvábný, autor zásadní Radokovy biografie, s režiséry Janem Kačerem, Antonínem Moskalykem, Ladislavem Vymětalem a Ladislavem Smočkem. Ti všichni s Alfrédem Radokem spolupracovali jako jeho asistenti. Dále uslyšíte vzpomínku režiséra Luboše Pistoria, dalšího jeho žáka, a několik ukázek z Radokových vzpomínek a úvah o divadle. Zazní ukázky z několika rozhovorů s Alfrédem Radokem. V druhé části večera nabídneme pořad Jiřího Cieslara a Vladimíra Hendricha z roku 2000, který se zabývá převážně Radokovou filmovou tvorbou.

Alfréd Radok

Alfréd Radok (narozen 17. 12. 1914 v Kolodějích nad Lužnicí) je jednou znejvýznamnějších osobností poválečné české divadelní režie (slibně se vyvíjela i jeho práce pro film). Ve svém díle rozvíjel odkaz meziválečné avantgardy a propojoval jej s nejnovějšími poválečnými divadelními objevy a principy. Byl to umělec neobyčejné imaginace, fantazie a invence.

Pro svůj původ, neporozumění a často i závist byl neustále pronásledován, nejprve za okupace, posléze v 50. i v 60. letech, jeho práci provázely časté zákazy, vyhazovy, v podstatě začínal vždy znovu. Po okupaci Československa v roce 1968 působil nejprve pohostinsky v Göteborgu, který se stal jeho druhým domovem, ale hostoval i v dalších divadlech v západní Evropě. Zemřel 22. dubna 1976 ve Vídni, kde v Burgtheatru právě režíroval dvě aktovky Václava Havla.

autoři: Vladimír Hendrich , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.